Semak Kelayakan Pinjaman Perumahan Anda

 

Sebelum membeli rumah idaman anda, adalah penting untuk anda semak melihat kelayakan pinjaman perumahan anda supaya anda akan lebih yakin serta tidak membuang banyak masa dan tenaga. Kali ini saya akan kongsikan beberapa tips untuk anda pastikan anda betul-betul layak untuk membuat pinjaman.

 1. Pastikan anda mepunyai rekod CCRIS yang baik. CCRIS (Central Credit Reference Information System) merupakan rekod bayaran pinjaman anda sama ada pinjaman kereta, kad kredit, peribadi mahupun rumah yang sedia ada. Anda boleh semak laporan CCRIS anda di Bank Negara Malaysia. Adalah penting mempunyai rekod bayaran yang baik untuk meyakinkan pihak Bank agar meluluskan permohonan pinjaman anda.

 2. Pastikan anda juga bebas dari CTOS atau dalam bahasa yang mudah disenarai hitam. Jika anda mempunyai CTOS, maka adalah WAJIB untuk membuat pembayaran segala hutang yang tertunggak sebelum berkira-kira untuk membeli rumah.

 * Kadangkala anda tidak sedar anda mempunyai rekod CCRIS yang tidak cantik mahupun CTOS disebabkan anda menjadi penjamin kepada adik-beradik ataupun saudara-mara.

 3. Seterusnya, anda boleh mengira sendiri anggaran kelayakan jumlah pinjaman anda bergantung kepada jumlah gaji serta komitmen anda atau lebih popular dikenali sebagai DBR (Debt Burdern Ratio).  Ketika artikel ini ditulis, pihak Bank Negara hanya mengambil kira gaji bersih sahaja. Untuk memudahkan anda membuat kiraan, saya akan memberikan contoh kes. Bagi mengira jumlah bayaran bulanan rumah/hartanah yang anda mahu beli, anda boleh menggunakan mana-mana Mortgage/Loan Calculator  manakala kadar faedah terkini bank-bank di Malaysia boleh disemak di sini: http://www.adhartanah.com/kalkulator-pinjaman/

 

Kes 1

  • Gaji Bersih: RM3,000
  • Bayaran bulanan kereta: RM700
  • Bayaran bulanan pinjaman peribadi: RM400
  • Bayaran bulanan untuk pinjaman perumahan yang akan dibuat: RM1200 (Berdasarkan harga Rumah  RM235,000, Faedah 4.5% serta pinjaman selama 30 tahun)
  • Komitmen / Gaji Bersih %     :   RM800 + RM400 + RM1200 / RM3000 x 100  =   76.67 %

 

Kes 2

  • Gaji Bersih: RM3,500
  • Bayaran bulanan kereta: RM800
  • Bayaran bulanan untuk pinjaman perumahan yang akan dibuat: RM1000 (Berdasarkan harga Rumah  RM200,000, Faedah 4.4% serta pinjaman selama 30 tahun)
  •  Komitmen / Gaji Bersih %     :   RM700 + RM1000 / RM3500 x 100  =   51.42 %

 

Jika anda mempunyai DBR 60% ke bawah (seperti Kes 2), peluang anda untuk mendapat pnjaman boleh dikatakan cerah. Jika anda mempunyai atas DBR melebihi 70% (seperti kes 1), anda mungkin sukar mendapat pinjaman atas alasan “komitmen yang  Tinggi”. Walaupun begitu, sesetengah bank meletakkan DBR yang sangat rendah antara 40-50%. Jadi, semakin rendah DBR anda, semakin tinggi peluang anda untuk mendapat pinjaman. Seandainya anda tergolong dalam golongan yang mempuyai komitmen Tinggi, dokumen-dokumen berikut mengkin dapat membantu anda meyakinkan pihak bank:

  1. ASB
  2. Akaun Tabung Haji
  3. Fixed Deposit
  4. Tenancy Agreement
  5. Akaun Emas/Perak
About Mohd Faiz Ellias 11 Articles
Perunding / Ejen Hartanah Senior Berdaftar (REN 04003) di DRMI Property Consultant [VE(3) 0369]. Sedia membantu anda dalam urusan Jual beli / sewaan hartanah di Bangi, Kajang, Semenyih, Cheras dan kawasan sekitar. Urusan pinjaman serta guaman turut disediakan. Hubungi Faiz 013-308 3063 segera untuk khidmat nasihat berkenaan hartanah secara PERCUMA!!

437 Comments

    • Saudari ina,

      Utk pembalian rumah berharga 200K, ambil 90% loan, 30 tahun & interest 4.6 ~ RM930/Sebulan (boleh semak melalui mana-mana Kalkulator pinjaman)
      Jadi, komitmen anda jika membeli rumah ini adalah RM930+RM1000 = RM1930

      DBR baru anda:
      Komitmen / Gaji Bersih % : RM1930 / RM3100 x 100 = 62.26 %

      1) Sesetengah bank boleh memberi pinjaman berdasarkan DBR kurang dari 70% bersama rekod pembayaran (yang cantik) kereta saudari.

      2) Ada sesetengah bank pula tidak boleh memberi pinjaman berdasarkan DBR melebihi 60%. Walaupun begitu, bank tidak ‘reject’ terus permohanan anda, mungkin bank akan memberi pinjaman 80% dari harga beli & selebihnya anda perlu ‘top up’ menggunakan ‘cash’.

  1. Nak tahu boleh dapat loan tak jika:
    1)gaji bersih baru rm1812
    2)harga rumah baru rm240k
    3) loan 1st rumah rm429
    4) ada FD saving RM80k
    Tiada hutang lain2

    • Miss Voon, jika ikutkan DBR, memang sudah melebihi 70% dan sukar untuk mendapatkan pinjaman. Sebaiknya buat pinjaman menggunakan bank yang anda letak FD tersebut. Ada advantages.

  2. saya nak bertanya, saya pekerja swasta.gaji bersih sy rm1953.sy ade komitmen sebuah kereta rm455/bulan.jd sya nak tahu layak ke saya membeli rumah

  3. had kelayakan pinjaman dgn DBR berbeza….x paham….gaji saya rm 1300..kakitangan gov…nk beli rumah 180k…takde hutang ape2 lgsung….adakah saya layak ???

    • Saudara Yusof, DBR dikira setelah ditambah dengan komitmen.. jika gaji 1300 danrumah 180k (installment lebih kurang RM780 sebulan),
      DBR 780/1300×100 = 60%. DBR tuan 60%. Ada sesetengah bank masih boleh memberi pinjaman. Namun, seandainya tuan tidak pernah membuat apa2 pinjaman sebelum ini, agak sukar untuk bank memberi pinjaman kerana bank tidak ‘sejarah’ pembayaran anda. Jika umur tuan masih di bawah 30, masih ada harapan dengan memberi salinan kelayakan seperti diploma ataupun ijazah (jika ada). Jika tiada, grantor ataupun simpanan yang lain (cash) boleh membantu. Seandainya hendak membuat pinjaman kerajaan, semak kelayakan mengikut tangga gaji. T.kasih

  4. Hai. Bleh tolong tak?
    Gaji bersih = 2200.
    Nak beli umah = RM210k
    Ada hutang loan = RM 487 sebulan.
    Ada ASB loan = 200k
    Boleh lulus tak?

    • Rumah 210k, jika ambil 30 tahun, dan interest 4.85 = Lebih kurang RM1000 sebulan.
      1000+487+(bayaran buanan ASB loan)/2200 = ?
      Jika DBR masih dibawah 70% masih ada peluang.

  5. hi, nak tanya gaji saya rm2600, suami bekerja di hotel, gaji rm3800.00, ada hutang kereta 700+150 (c/card), berapa kelayakkan harga rumah yang boleh saya beli? saya nk buat joint buyer.

    • Untuk semak kelayakan Puan Irma, saya mabil max DBR 65% x gaji (combine) RM6400 = RM4160 – 850 (komitmen) = RM3310
      Jadi puan layak untuk membuat pinjaman perumahan yang bayran bulanan sekitar RM3000/sebulan. Untuk rumah berharga 650K ke bawah masih layak.

  6. Saya nak tau kelayakan pinjaman rumah yg saya layak.harga rumah rm 295k.gaji bersih saya rm 1353.84.gaji bersih rm 2677.73.blh tak tlg kirakan kalau combine loan.saya masih kurang jelas dan faham.tq

    • Untuk pembeliaan perumahan berharga 295K, anggaran bayran bulanan sekitar 1400/sebulan. Boleh semak melalui kalkulator pinjaman.
      Jika gaji bersih (combine) 1353.84 + 2577.73 = 3931.57.
      DBR = 1400/3931.57 x 100 = 35% = Layak membuat pinjaman.
      Namun, jika ada komitmen lain seperti kereta, pinjaman peribadi dll, tambah dengan bayaran bulanan (dlm kes ini 1400) kemudian bahagi dengan gaji bersih (combine) kemudian x 100. Sekiranya tidak melebihi 70%, anda masih layak.

  7. Tuan boleh tolong buat pengiraan untuk saya ? Saya berkerja di singapore , gaji bersih kalau tukar ke ringgit ialah rm 3500 .. Loan kereta rm400 , loan ASB rm300 .. Layakkah saya memohon pinjaman rumah berharga rm200k dan berapa bulanan yg kena saya bayar?.. Jutaan terima kasih kepada tuan yg sudi jawab soalan saya ini ..

    • Untuk rumah berharga 200K (Anggap pinjaman selama 30 tahun & interest 4.85) = Lebih kurang RM950 sebulan.
      Dari segi DBR ( Komitmen; 950+400+300/3500 x 100 = 47% ) anda masih layak. Tetapi pihak bank mungkin akan melihat jenis pekerjaan, surat lantikan dan lain-lain maklumat memandangkan tuan/puan tidak memiliki caruman. Mungkin juga pihak bank tidak mengambil keseluruhan RM3500 sebagai pendapatan tuan/puan. Boleh rujuk mana2 cawangan bank (sebaiknya maybank) untuk dapatkan maklumat yang lebih tepat.

  8. Saya tidak mempunyai caruman KWSP .. Dan tiada income tax . Slip gaji pun yg ringkas saja sebab company kecil bayar gaji cash .. Tapi saya ada statment bank dimana setiap bulan saya masukkan rm 3500 ke dalam acc maybank .. Adakah pihak bank akan meluluskan pinjaman saya walaupun saya tidak mempunyai dokumen2 yg kukuh ..

  9. Tq ats info yg dberikan.sekiranya hanya isteri sy shja yg m’buat pinjaman,berdasarkan gaji bersih rm2667.73 dan komitmen kad kredit rm200 sebulan..berapakah pinjaman yg blh diluluskn?dlm proses m’buat pinjaman adkh snp diperlukan?jika perlu,bagaimana jika pinjaman saya tidak diluluskan?adkh byrn snp dan deposit yg dibuat boleh dikembalikan oleh agen?

    • Sekiranya hanya isteri sahaja yang membuat pinjaman, saya anggarkan pinjaman yang boleh diluluskan adalah sekitar RM1200-RM1300 sebulan (harga rumah sekitar RM270,000). Untuk membuat pinjaman, hanya salinan SNP lama diperlukan. Tidak perlu untuk membuat SNP untuk rumah yang baru dibeli. SNP hanya ditandatangani setelah status pinjaman sudah diketahui LULUS. Semasa membayar booking, pastikan anda mengisi satu borang LOF/Booking. Di dalam borang itu tertulis syarat yang perlu dipatuhi sama ada wang deposit dikembalikan ataupun ‘hangus’. Kebiasaannya terdapat tempoh 14 hari bekerja @ 21 hari bekerja. Sekiranya pinjaman anda tidak LULUS dalam tempoh yang telah dipersetujui tadi, anda boleh menuntut semula yang deposit tersebut.

  10. Salam..

    Gaji kasar saya RM2387.18..potongan RM976.00. So, baki gaji saya adalah RM1411.18.Berapa kah potongan yg maksimum untuk buat potongan pinjaman perumahan kerajaan sekiranya mengambilkira tidak melebihi 60% gaji bersih dlm payslip. Harap membantu, Terima kasih

    • Wslm. Jika tidak melebihi 60% dari payslip, potongan maksimum hanya RM456 dari pembelian perumahan. Namun, jika mengikut tangga gaji, anda layak membuat pinjaman sehingga RM255,000 (bulanan sekitar RM1200). Bergantung kepada budi bicara jabatan anda berkerja untuk meletakkan had maksimum potongan gaji dalam payslip. Mengikut artikel yang saya baca (http://loankerajaan.blogspot.com/2012/01/isu-potongan-gaji-melebihi-60.html), had 60% hanya digunapakai untuk pinjaman kereta dan komputer dan berbeza-beza mengikut jabatan anda bekerja. Harap membantu.

  11. Tuan , sekiranya saya mengemukakan maklumat tambahan seperti singapore work permit , 3 months pay slip dan confirmation letter dari company yg mengesahkan bahawa gaji bulanan saya , adalah itu boleh menyakinkan bank untuk luluskan pinjaman saya ? Terima kasih atas jawapan dari tuan ..

    • Sangat membantu. Bank biasanya ingin melihat jaminan pendapatan atau pendapatan yang stabil, jadi mereka akan lebih mudah memberi pinjaman.

  12. salam,

    saya ingin membeli rumah RM180k

    gaji pokok RM3461.90
    Bantuan Sara hidup 250.00

    Potongan :RM 2060

    Income dari sewa rumah : RM 450.00

    layak ke saya mendapat pinjaman? saya nk try pinjaman perumahan kerajaan.

    • Wslm. Sekiranya saudari ingin membuat pinjaman kerajaan, tiada masalah untuk mendapatkan pinjaman. Cuma saudari kena semak dengan jabatan saudari adakah mereka menghadkan potongan di dalam payslip. Ada sesetengah jabatan menghadkan maksimun 60% sahaja.

    • Salam. Saya mahu bertanya. Gaji pokok saya rm 3000. Gaji kasar rm 4500. komitmen kereta rm720 sebulan. Komitmen lain, bayar pinjaman rm200/sebulan. Apakah maksimum pinjaman perumahan yang boleh saya buat? Dan berapa harus saya bayar tiap-tiap bulan? Jika saya ingin membeli sebuah apartment berharga rm250000, berapa yang harus saya bayar dan selama tempoh berapa tahun?

  13. salam,

    thanks untuk info yang berguna..

    saya ingin beli rumah dalam harga 390k…

    gaji 3.9k – ansuran kereta 900 = gaji bersih 3000…

    adakah saya layak untuk wat pinjaman bank?

    tq

    • Wslm. Terima kasih sudi menjenguk website kami. Untuk rumah 390K, bulanan sekitar 1780/sbln.
      DBR 1780+900 / 3900 x 100 = 68%. Masih berpeluang mendapatkan pinjaman dari sesetengah bank dengan syarat bayaran kereta (CCRIS) cantik.

    • Salam. Jika diikutkan gaji bersih dan komitmen, agak sukar untuk mendapatkan pinjaman untuk rumah berharga 200k (bulaan lebih kurang RM950).
      Tetapi dengan simpanan serta income dari rumah sewa boleh membantu. Cuma, pastikan anda mempunyai Perjanjian sewaan (tenancy agreement) yang disahkan (stamping) dan masih berjalan atau tidak luput.

  14. As – Salam, gaji bersih sy 2000… selalunya lebih sebab ade ot… komitmet xder.. byar Mara jer… bper harga rumah sy boleh beli??? dan bulanan?

    • Salam, secara kasar jika mengikut DBR.. 60% dari gaji (RM2000) ialah RM1200 Sebulan (property berharga sekitar Rm200,000 -RM250,000) bergantung kepada OT. Jika OT tinggi setiap bulan, peluang untuk mendapatkan pinjaman lebih cerah. Namun, jika saudara tidak pernah mempunyai apa-apa pinjaman sebelum ini (tiada rekod CCRIS) dan berumur melebihi 30 tahun, sesetengah bank sukar untuk memberi kelulusan. Jika umur saudara belum menjangkau 30 tahun serta mempunyai dokumen sokongan seperti salinan ijazah atau diploma, masih ada peluang untuk mendapatkan pinjaman. Seandainya tiada dokumen yang boleh menyokong, grantor adalah jalan terakhir.

    • Jika mengikut DBR masih layak, insyaAllah. Pastikan 10% dan bayaran guaman ada sebelum membuat pembelian. Cek juga CCRIS anda.

  15. Gaji bersih saya Rm1500-00. Ada komitmen ASB bulanan Rm68-00. Loan laptop dan motor dgn Aeon Credit RM421-00 lgi 2 tahun baru habis. Brp anggaran pinjaman rumah yang saya layak?

  16. Salam tuan, mohon nasihat. Gaji saya RM5,000 sebulan. Buat masa sekarang bayaran bulanan kereta RM700 (akan habis bayar Jan 2015), loan ASB RM300, kredit kad RM500. Cuma rekod bayaran kereta kurang cantik sejak 4 bulan kebelakangan ini. Adakah saya layak untuk mohon pinjaman jika jumlah loan RM50k. Sebab saya berminat nak beli rumah lelong. Bimbang loan tidak lepas.

    • Wslm. Cuba cek CCRIS anda, jika terdapat angka ‘2’, makan agak sukar untuk mendapatkan pinjaman. Selain itu, cek juga adakah rumah tu low cost @ ada sebarang sekatan. Bimbang tak lepas consent di pejabat tanah nanti. Jika diikutkan gaji dan komitmen, tiada masalah untuk mendapat pinjaman.

  17. Salam tuan, saya umur 29tahun, gaji bersih RM2700, hutang kereta RM280, ASB RM 180, lain-lain hutang tiada. kalau sy nk beli rumah harga RM350k, adakah sy layak,

    • Slm. Jika diikutkan DBR, anda tidak layak untuk membeli rumah berharga 350k. Bulanan sekitar 1700. Jika ditambah komitmen anda, DBR sudah melebihi 70%.

    • Salam Saudara Azhar,
      Boleh saya tahu jika saudara & isteri ada apa2 komitmen bulanan seperti kereta, kad kredit, loan ASB, pinjaman peribadi dll? Lebih mudah untuk mengetahui kelayakan saudara jika disertakan maklumat berikut.

  18. Hi….saya brumur 36 tahun..kerja swasta…gaji rm1670..after less EPF & Socso..rm1500… Tak ada sebarang comitment…saya nk bina rumah atas tanah sendiri… brapakah jumlah maksima pinjaman yg saya akan dapat?

  19. Salam saudara,
    minta nasihat..umur sy & suami 25thn..
    kerja swasta..gaji bersih combine RM4580 (sebulan)
    komitmen suami & isteri RM2800 (sebulan)
    berapa jum max pinjaman yg sy boleh apply? TQ.

    • Salam. Nampaknya komitmen saudari & suami agak tinggi. Agak sukar untuk mendapatkan amaun pinjaman perumahan yang tinggi. Boleh cuba untuk rumah di bawah 100k. Dokumen tambahan seperti fix deposit, akaun simpanan atau simpanan emas boleh membantu. Seandainya ingin mendapatkan amaun pinjaman yang tinggi, kena cari alternatif untuk kurangkan komitmen.

  20. assalamualaikum.. sy dari sabah. kja swasta. gaji rm1000 bersih masuk bank & rm300++ (x tetap) bayar cash tiap tgh bulan. gaji husband pula rm1900++ sbulan. kereta rm620 & komitmen lain adalah rm500lebih sbulan. x ada hutang lain selain 2. nak loan rumah rm105k. boleh x? klu boleh tau, brp harga maximum sy boleh beli ya? tq

  21. Hai boleh tanya..

    Saya dan suami ganding nama nak beli rumah.
    Harga rumah dalam Rm158000.00
    gaji suami Rm1550.00
    Gaji saya Rm 1500.00
    Kereta : Rm500.00
    Personal Laon : 110.00

    Rasa nya loan perumahan saya boleh lulus ker….
    s

    • Jika membeli rumah RM158k, tempoh 30 tahun dan interest 5%.. bulanan sekitar RM770.
      DBR Komitmen (770+500+110) / Gaji Bersih (3050) x 100 = 45%.
      DBR 45% ada peluang cerah untuk lulus.

  22. Salam tuan,mohon penjelasan berkenaan
    1)maksud gaji bersih..adakah gaji bersih bermaksud basic pay + elaun bulanan – potongan tetap bulanan?
    2)Kelayakan untuk pinjaman rumah harga 235k(joint buyer bersama isteri).Gaji basic 2200,elaun bulanan 1100.potongan gaji bulanan=320 manakala isteri basic 1700 potongan gaji bulanan 210..total komitmen bersama=1285..adakah layak untuk pinjaman perumahan?terima kasih..

    • Wslm.
      1) Gaji bersih = gaji kasar (termasuk elaun tetap) – potongan teteap (kwsp,socso)
      2) Jika dikira DBR anda, utk pembelian rumah 235k, masih sekitar 54%. Jadi, peluang untuk lulus ada denagn syarat bayaran komitmen lain tidak tersangkut. T.kasih.

  23. Assalamualaikum,
    Gaji bersih saya RM2000.
    Komitmen insurans: RM180/month
    Lain2 komitmen: Tiada
    Boleh cadangkan range harga rumah yg layak untuk saya? TQ

    • Waalaikumussalam.
      Insuran tidak dikira sebagai komitmen. Namun, kebanyakan bank sukar memberi pinjman kepada pemohon yang tidak ada sebarang rekod pinjaman seperti pinjaman. Memandangkan saudari masih muda, ada juga bank yang boleh memberi pinjaman dengan dokumen tambahan seperti salinan sijil (ijazah @ diploma). Jika tidak ada, boleh cuba buat pinjaman ASB atau kredit card dengan bayaran cantik untuk beberapa bulan, kemudian baru apply loan perumahan. Untuk kelayakan rumah pula, rumah sekitar 200K insyaAllah boleh layak.

      • Assalamualaikum..

        Saya tak faham kenapa perlu meyakinkan pihak bank dengan adanya rekod pinjaman lain.. bukan ke kalau tiada pinjaman lain adalah lebih baik? so peminjam fokus pada bayaran bulanan pinjaman rumah je.. Mohon pencerahan.. Terima kasih..

        • Biasanya pinjaman rumah melibatkan amaun yg besar & tempoh yg lama. Jadi, bank nak lihat rekod bayaran jadi meraka lebih confident utk beri pinjaman sekiranya bayaran cantik. Tetapi jika tida, masih ada peluang mmbuat pinjaman dengan syarat masih di bawah 30tahun serta professional (gaji tetap & mempunyai sijil sekurang-kurangnya diploma)

    • Hi,
      Berdasarkan kiraan secara kasar DBR, anda layak meminjam perumahan sekitar 230K.
      Bank juga akan melihat corak pembayaran kereta & perbelanjaan anda.

  24. hai… gaji bersih rm 1888
    umur 33 thn
    tidak ada kometment lain
    nak beli rumah guna loan kerajaan
    berapakah kelayakan yang saya bole dpt untuk beli rumah
    tq..

  25. Assalam…
    Gaji bersih sy 3456
    Ptgn angkasa 1485
    Ptgn kereta 701
    Umur 28thn
    Adakah sy lyk memohon rumah bernilai 220,000…(memohon loan goverment)
    Mohon pencerahan…terima kasih

  26. salam sejahtera..mohon jasa baik tuan..basic saya 2.4k, purata bulanan 3.6k (include allawonce)..car loan 700, house loan 890….ada asb 25k, milikan apartmen value 150k & disewakan 600 (monthly bank in)….adakah saya layak utk loan aggaran 100k..tq_umur skrg 45.

    • Wslm.
      Boleh layak namun ada beberapa perkara perlu diambil tindakan.
      1) Sediakan payslip untuk tempuh 6 bulan atau setahun (disebabkan allowance tidak tetap)
      2) Pastikan sewaan rumah ada Perjanjian sewaan (mati setem)

  27. Terima kasih di atas jawapan yang diberikan
    Jika dianggarkan byrn bulanan rm1100 sebulan…
    Rm1100+1495=2595(melebihi 60%)
    Adakah msh layak?
    Utk makluman,ptgn kereta sy tdk termasuk dlm slip gj…

  28. As’kum tn.
    Mohon jasa baik tn.
    Gaji bersih-Rm 1845.
    Saya ada ansurans 2buah kenderaan sebanyak Rm 850.
    Saya juga ada hutang kad kredit sebanyak Rm 3000 dgn bayaran bulanan sebanyak Rm 200.
    Adakah saya Layak buat pinjaman rumah bernilai Rm100,000.?
    Terima kasih.

    • Wslm. Komitmen anda agak tinggi. Jika dikira DBR temasuk rumah berharga 100K, sudah melebihi 80%.
      Sukar untuk mana-mana bank untuk memberi anda pinjaman.

  29. hai nak tanya .

    saya dan suami nak beli rumah.
    rumah dalam lingkungan : rm 160k

    Gaji suami : rm 1800
    Gaji isteri : rm 900
    Hutang Kereta : rm 400
    Personal loan : rm 300

    Lulus ke loan? bank ape yang boleh luluskan loan ni ? boleh nyatakan ?

    TQ

    • Utk rumah 160K, jika diambil tempoh 30 thn, interest 4.85%, down payment 10%, Bulanan sekitar RM760

      DBR: RM760+400+300 / RM1800+900 x 100 = 54%

      InsyaAllah boleh lulus dengan syarat bayaran kereta & personal ‘cantik’.

      Boleh cuba mana-mana bank.

      • salam , saya ada apply rumah harga RM160k down payment 10%,
        tp interest 5.15% . bulan2 anggaran rm782 selama 35tahun.

        boleh ke kite nak kurangkan interest tu ? CIMB BANK .

        kalau boleh saya nak bulan2 dalam harga rm750 atau kebawah 🙂 terima kasih.

  30. Assalam encik…

    Saya nak tanya… kalau saya nak buat loan rumah lama harga dlm 78k.
    berapa pinjaman yg diluluskan oleh bank…

    Gaji Kasar saya :RM 1075.00
    ASB loan : Rm189.00
    saya tak buat sebarang pinjaman….

    mohon pencerahan …..

    • Wslm.

      Untuk pinjamn perumaan berharga 78K, Jika diambil tempoh 30 tahun, interest 5%, downpayment 10% = Bulanan sekitar RM400
      DBR RM400+RM189 / RM1075 x 100 = 55%.

      Sesetengah bank masih boleh memberi pinjaman.

  31. Salam tuan…

    Smohon penjelasan… kalau saya nak buat loan rumah baru (under construction) harga dlm 350k.
    berapa pinjaman yg boleh diluluskan oleh bank…

    Gaji Kasar saya :RM 4958.00
    Gaji bersih : RM 4159
    Personal loan : Rm538.00
    Kredit kad : Rm 573
    Gaji lepas tolak: rm 3100

    Terima kasih

  32. Assalamualaikum encik, nak tanye gaji bersih saya rm1400, personal loan 412, layak tak kalau saya nak buat pinjam perumahan and kalau layak berapa harga rumah tersebut. Terima kasih

    • Waalaikumsalam. Layak. Saya tidak dapat berikan jumlah kelayakan secara tepat, tapi anggaran sekitar 70-80K insyaAllah ada peluang layak.

  33. Tlg sy masih mencari jawapan…
    Bkerja sndiri, bniaga kcilan, tiada income tax..
    Pndapatan rm2500 sebulan…
    Mencari rumah sekitar rm100000…
    Bagaimana peluang utk mndapat pnjaman…
    Asb rm 50000 tetapi dibayar melalui potongan gaji suami…

    • Slm. Berniaga kecik-kecilan juga ada peluang untuk mendapat pinjaman. Cuma lebih baik jika ada income tax. Dalam kes Puan, adakah pendapatan RM2500 sebulan ni tetap atau purata? jika ada sebarang payment voucher, boleh apply loan dengan memberi payment voucher sekurang-kurangnya untuk tempoh 6 bulan (bersrta bank statement). Jika tiada sebarang payment voucher, adakah Pn mempunyai syarikat enterprise? Jika ada, boleh sediakan bank statement & pendaftaran syarikat (SSM) kepada bank (Sebaiknya untuk tempoh 2 tahun). Jika tiada payment voucher atau akaun syarikat, agak sukar untuk mendapat pinjaman. Dari segi kelayakan, perkara ni agak bergantung kepada bank. Sesetengah bank mempunyai polisi yang ketat dan agak sukar memberi pinjaman, ada juga yang mengambil kira hanya 10% dari jumlah jualan sebagai pendapatan dan banyak lagi. Sebaiknya Pn pergi sendiri di kaunter mana-mana bank untuk menilai pakej yang ditawarkan. Semoga membantu.

  34. salam sy nak tanya gaji suami adalah rm2100 blum tolak epf..
    tiada pinjaman loan mahupun rumah dan kereta namun pernah meminjam personal loan dan telah habis dibayar tetapi yang diwarinto masih bayar setelah lama tidak membayar pinjaman.. adakah suami layak membeli rumah.. dan anggara berapa kalo bleh buat pinjaman.. umur suami tahun 2015 37 tahun ..sekian

    • Salam, kurang jelas “yang diwarinto masih bayar setelah lama tidak membayar pinjaman”. Seandainya apa2 pinjaman sebagai grantor tidak dibayar dengan baik, ia turut mempengaruhi kelayakan suami Pn (agak sukar mendapat pinjaman). Dengan gaji RM2100 sebulan, saya anggarkan kelayakan adalah sekitar RM200,000.

  35. Salam.
    Basic sy RM1652
    Elaun tetap RM90
    Pendapatan bersih stlh campur OT purata minimum stp bulan RM2500
    Komitmen
    Credit Card (limit RM5000 balance RM4500)
    *sy byr bulanan RM300
    Kereta RM230
    Asb Loan RM170
    Pada pndpt tuan brape harga rumah yg boleh sy bli?

  36. A’kum Encik..saya nak tanya kalau gaji saya RM3970.
    Tahun depan umur saya 29 tahun.
    Every month after tolak kereta and loan dalam RM1200.
    Berapakah harga rumah yang saya layak untuk beli?

    TQ.

  37. Salam..
    Saya nak tanye kelayakan harga rumah yg boleh saya beli;
    – Umur 33 (2015)
    – Gaji bersih RM3600
    – Loan kereta RM517 per month
    – Credit card RM200 per month
    Terima kasih.

    • Wslm. Saya anggarkan dengan DBR 70% (tidak semua bank boleh terima), maksimum harga rumah yang layak dibeli berdasarkan gaji dan komitmen adalah sekitar 350k-370k.

  38. tuan
    saya telah memjelaskan/melupuskan pinjaman pertama dari loan kerajaan yang sebanyak 200k. brapa baki yang layak saya mohon untuk pinjaman kedua. gaji bersih 4500 , kereta 1200. Umur sekarang 56 thn. saya bercadang untuk membina rumah diatas tanah sendiri.
    terima kasih .

    • Salam.
      Untuk pinjaman kerajaan:

      “Soalan: Apakah syarat-syarat utama yang ditetapkan bagi melayakkan seseorang kakitangan Kerajaan memohon pinjaman perumahan Perbendaharaan bagi pembelian harta kedua.
      Jawapan:
      a) Baki hutang pinjaman pertama selesai sepenuhnya.
      b) Kelayakan pinjaman kedua tertakluk kepada ansuran bulanan tidak melebihi 50% daripada anggaran pencen bulanan pemohon yang akan diterima berdasarkan gaji hakiki semasa. “

  39. Salam nak tnye..klayakan harga rumah yang boley dipohon
    Gji bersih suami rm1300…tiada pnjaman apa2…
    kalau gaji saya pula brsih rm2420
    Asb:270
    Kereta:353
    Berapa ea dbr utk gaji saya?

  40. Assalamualaikum.
    Gaji bersih sy setiap bulan dlm lingkungan 3800-4100. Tetapi sy ada komitmen dlm rm1800 (kereta/personal loan/kredit kad). Baru baru ni sy baru hantar permohonan utk pinjaman rumah yg berharga rm293k. Adakah kemungkinan utk lulus loan 90% tu mudah.? Sy juga lampirkan simpanan asb sy rm100k sbg tambahan kepada income document sy.

  41. Gaji bersih saya Rm 2035,
    umur baru 23,
    setiap bulan bayar pinjaman MARA Rm 100
    ada salinan Diploma & Stpm
    belum ada komitmen,
    tetapi bercadang ingin membuat pinjaman kereta RM 500 setiap bulan setelah pinjaman rumah diluluskan.

    #boleh kah saya buat pinjaman prumahan RM 250k SEBELUM membeli kereta?
    #boleh kah saya buat pinjaman perumahan RM 250k SELEPAS membeli kereta?
    #berapakah harga rumah yg layak saya beli SEBELUM & SELEPAS pinjaman kereta td?
    #sekiranya layak berapakah Bayaran bulanan perumahan saya?

    • 1. Boleh cuba loan 250k jika kerja tetap. Sebab tiada komitmen lagi bank juga mungkin beri hanya 80% margin loan. Boleh terus pergi ke mana2 kaunter bank untuk semak. bawa slip gaji sekali.
      2. Jika sudah buat pinjaman kereta RM500, komitmen sudah tinggi. Mungkin pinjaman perumahan layak bawah 150K shj.
      3. Jalan penyelesaian lain (untuk wujudkan komitmen)
      # cuba apply kredit card (kredit limit rendah) & jangan lewat bayar
      # Mohon ASB loan
      # beli kereta kecil
      Selepas 3 bulan (3x bayar), baru apply loan rumah.

  42. Salam,

    Nak tanya.kelayakan harga rumah yg boleh dipohon.
    Gaji basic isteri rm2100.gaji suami rm2900. Kereta rm430.
    Personal loan 300.

  43. saya nak tanye.. gaji bersih rm1800.. ade pinjaman peribadi rm90 sbln selama 5 thn.. nak beli rumah rm230k.. tolong kira DBR utk sy.. tima ksh..

  44. Saya nk tanya. Gaji sy rm2800.isteri rm2000.payment kete rm430.rumah rm800.personal loan rm400.adakah sy layak utk buat pinjaman perumahan sekitar 320k.?

  45. salam tuan,saya nak tanya saya nak beli rumah berharga 180k dengan gaji bersih rm17** dan gaji pokok saya sekitar rm1300 shj dan saya takde hutang lain2..adakah saya layak apply loan untuk rumah harga 180k

  46. kalau saye mempunyai gaji 1800 + 400 allowance tetap dan OT sebayak 700 setiap bulan..berape kelayakkan harga rumah boleh saye mohon??supporting document asb n site income ade….commitment 285 sahaja sebulan

  47. Salam encik,

    Saya ingin bertanya tentang beberapa soalan berkaitan kelayakan memohon pinjaman perumahan ini. Saya berusia 26 tahun, gaji bersih rm2250, bekerja di sektor swasta, tiada komitmen pembayaran bulanan melainkan pinjaman pelajaran rm200/bulan. Saya juga merupakan lepasan degree dari institusi awam. Saya bercadang untuk mencari rumah berharga rm 170k dan ke bawah. Saya nak tanya :-
    1) Adakah dengan gaji bersih semasa sekarang saya berpeluang membuat pinjaman perumahan yang saya inginkan dan mengikut pengiraan encik, berapa yer sebenar maksimum pinjaman yang saya boleh dapatkan mengikut situasi kewangan saya sekarang?
    2)Saya terbaca dimana encik ada menyatakan pihak bank berkemungkinan memberi margin pinjaman yang lebih rendah kepada golongan yang tidak pernah ada komitmen hutang bulanan. Boleh encik suggestkan apa yang saya boleh buat bagi mewujudkan komitmen dimana ia tak mempengaruhi kadar pinjaman perumahan yang saya ingin apply kelak.
    3) Untuk pembelian rumah juga, apa yang saya tahu perlu disediakan duit muka sebanyak 10% dari nilai rumah berkenaan. Adakah benar? dan selalunya bagi pembayaran lain dalam urusan jual beli rumah, berapa kos minumum yang perlu disediakan memandangkan saya tidak pernah mempunyai pengalaman membeli rumah.

    Mohon pencerahan dari pihak encik. Terima kasih

  48. Askum, saya ingin membuat refinance home loan, rumah tiada hutang lagi, apakah syarat2 yg diperlukan? Berapa lamakah process yang diambil? House value dalam rm300,000.

  49. Assalam..
    kalau gj bersih Rm1820 dan mempunyai komitmen kereta RM526 dan kreadit kad RM300. Berapa harga rumah yang sy layak utk membeli dan berapa montly?
    Tqvm

  50. hai..nak tye
    sy ade komitmen

    loan asb 10k utk 15 thn =rm50/month

    personal loan=1578 (dipotong melalui slip gaji

    *berapa sy layak dengan gaji bersih =rm1784.21
    gaji kasar =3394.21

    • Komitmen saudari agak tinggi. Saya anggarkan boleh buat pinjaman sekitar 100-120k shj. Jika bayaran cantik mungkin boleh dpt tknggi sikit

  51. Mohon pencerahan,

    saya pekerja swasta:
    Gaji bersih RM2700, loan kereta RM500.. sya nak beli rumah harga 300k (harga asal)
    boleh lepas tak?

  52. Salam tuan,

    Gaji bersih saya RM 3, 275 sebulan.
    Jumlah potongan KWSP, Perkeso, PCB = RM 433
    Personal Loan= RM 240.11
    ASB Loan = RM 667
    Loan Kereta = RM 313

    Soalan saya;
    1. Setiap bulan, ada travel claim (tuntutan perjalanan) antara RM 1,500- RM 2,000. Boleh tak travel claim ini turut dikira sebagai income?

    2. Loan ASB bermula tahun 2012, sekarang cuma gunakan interest untuk cover bayaran bulanan. Adakah masih dikira sebagai komitmen?

    3. Jika (soalan 1) boleh guna sebagai income, berapa maksimum loan rumah yg saya boleh pinjam? Dan jika (soalan 1) tak boleh, berapa kadar maksimum?

    terima kasih banyak2 atas bantuan/nasihat tuan.

  53. assalamuailaikum saudari.

    gaji bersih saya rm1800
    komitmen kereta 700
    harga rumah yang rm 160000

    berapa sebulan estimated saya kena spent? or layak ke nak buat pinjaman.

    TQ 🙂

  54. As salam..
    Saya ingin membeli rumah berharga 296000.00
    Gaji saya selepas bayaran kereta..1800.00bersih…adakah saya layak memohon…suami saya hanya membawa taxi..
    Sebulan 4000.00 selapas tolak penbayaran taxi 1620.00 sebulan bersih 2380..jika digabungkan adakah saya layak..

  55. Assalam,

    Gaji bersih saya Rm2800
    kereta Rm550
    ASB loan Rm168
    Credit card Rm200
    Layakke saya buat pinjaman perumahan sebanyak rm150k?? Saya nak buat loan bank.

  56. salam..
    sy nak tnya,sy ingin membeli rumah 160k.gaji bersih sy slpas tolak kereta,asb dan loan.ade balance 1100.suami sy gaji 5k.sy bercadang nk mmbeli rumah combine dgn husband sy dengn pengeluaran kwsp.tp sy de masalah yg name suami sy ccris.adkah kami layak utk membeli rumah?

    • Wslm. Jika ccris ada byk ‘2’ (2x lewat bayar), mungkin agak sukar utk buat pinjaman.. Jkka ada ‘1’ shj, insyaAllah boleh lepas loan

  57. Salam..sy nak tanya, rumah dalam hrga brapa yg mampu sy miliki, sy pkerja swasta gji bersih rm1200 dan suami pkerja gov gaji bersih rm1100, komitmen 2 biji kereta dan asb rm1001..jadi balance yg tggal rm1299..sy jgk ada bniaga online dan mmpunyai ssm yg br didaftar sbln yg lalu..mohon tuan kirakan hrga rumah yg mampu sy miliki..thanks in advance..

  58. As slm,sya nk tnya…suami gji kasar dlm rm1900 & slps ptongan epf dll..pendapatan bersih dlm rm1200 sebln..berapakah harga rmh yg layak kmi buat pinjaman..baru2 ni kmi ada memohon loan rmh berharga sekitar rm133k…layakkah loan 90% suami saya?..tq..

  59. Gaji bersih saya Rm1100.00 saja. Bolehkah saya buat pinjaman untuk beli rumah kos rendah bernilai antara Rm50000.00 – Rm60000 ?

  60. Salam. Thanks utk info. Saya nak tahu, berapa jumlah maksimum pinjaman boleh saya buat. Gaji saya kasar, 2500 suami 1600. Saya ada tolak epf socso, tapi suami takde penolakan. Komitmen just asb+kereta=531.

  61. salam, sy nak tanya pasal loan rumah.
    sy bkrja sbg guru dgn pndpatan sebanyak 2895.55 (gaji pokok 2222.94)
    manakala suami yg bkrja sbg polis bpendapatan sebanyak 2971.50 (gaji pokok 1777.50)
    sy tidak mempunyai sebarang komitmen, manakala suami mempunyai komitmen iaitu loan peribadi angkasa sebanyak 1663 sebulan.
    gaji bersih yg kami peroleh ialah :
    sy : 2895.55
    suami : 1308
    soalan sy, layakkah kami untuk membuat pinjaman perumahan yg berharga rm350k??

    sekiranya kami membuat gabungan loan, perlukah suami membuat loan dgn kerajaan manakala sy membuat loan dgn bank, disebabkan sy belum di sahkan jawatan. (julai2015 akan disahkan).
    atau sebaliknya, kami berdua loan dengan bank.

    mohon pencerahan, terima kasih

  62. Assalam, Saya hendak bertanya tentang komitmen bulanan seperti berikut:
    1) Adakah bayaran bulanan takaful insuran juga dikira sebagai komitmen?
    2) Bagaimana hendak tahu komitmen bulanan hutang kad kredit? Adakah dari minimum pay amount need to pay?
    3) Saya jadi penjamin kereta akak, adakah dikira komitmen bagi saya?

  63. Assalamualaikum…sy kerja kerajaan umo 28
    basic 2499
    Kasar 3169
    Potongan payslip 1580
    Kerta tiada dlm payslip 800
    Nk bli rumah 190k 30 thun
    1) layak ke
    2) kalo layak brape bulanan yg blh
    Terima kasih

  64. Salam..nk tny sy umo 28 kje kerajaan
    Basic 2438
    Total 3149
    Angkasa 1600
    Kreta tiada dlm slip 800
    Nk loan 193k 30 thun
    Layakke full loan

  65. Salam,.Saya nak tya..Berhasrat beli rumah harga RM 140k. Nak buat combile loan bersama suami.
    Gaji bersih sy RM 1800+suami RM 800 bersih dan + (sales points RM 800 dibayar setiap bulan).
    Ada loan personal RM 8000 bayar monthly RM 230. (ongoing started December 2014)
    First loan RM 3000 dah fully settled.

    Adakah kami layak untuk membuat pinjaman perumahan tersebut?Harap beri penerangan

  66. Assalam tuan,basic rm3.123,94 total 3.980,24.
    Gaji bersih selepas pemotongan dlm slip tggl rm 2,402,94 shj.
    Ingin membeli rumah yang berharga rm 150.000 pinjaman selama 30 tahun.

  67. hello..mau tanya..
    gaji bulanan rm2250 – socso – kwsp – tabung haji = rm1850(gaji bersih)
    gaji bersih + Ot tiap bulan rm1000 = 2850

    rm2850 – kereta(rm450) – pinjaman (rm400) = rm2000

    pada harga rumah berapakah saya boleh beli dgn gaji setakat ini?? atas kemampuan sy..tq

    • hello..mau tanya..saya kerja swasta..umur 25tahun
      gaji bulanan rm2250 – socso – kwsp – tabung haji = rm1850(gaji bersih)
      gaji bersih + Ot tiap bulan rm1000 = 2850

      rm2850 – kereta(rm450) – pinjaman (rm400) = rm2000

      pada harga rumah berapakah saya boleh beli dgn gaji setakat ini?? atas kemampuan sy..tq

  68. Your comment is awaiting moderation.

    Salam,.Saya nak tya..Berhasrat beli rumah harga RM 140k. Nak buat combile loan bersama suami.
    Gaji bersih sy RM 1800+suami RM 800 bersih dan + (sales points RM 800 dibayar setiap bulan).
    Ada loan personal RM 8000 bayar monthly RM 230. (ongoing started December 2014)
    First loan RM 3000 dah fully settled.

    Adakah kami layak untuk membuat pinjaman perumahan tersebut?Harap beri penerangan

  69. saya dalam proses menanti jawapan bank muamalat@ public…gaji rm4900..cuma ade hutang kereta(rm370),dan menjadi penjamin sahaja…layak ke tidak membeli rumah berharga rm229500…deposit cuma 6% sahaja..

  70. assalam.. basic sy rm1800 dan suami rm1800. gaji brsih sy rm1100 dan suami rm1200. komitmen kereta suami rm720. sy nk gabung gaji sy dn suami utk mohon loan. blh ke sy dpt pinjaman? brapa? tq..

  71. Salam.
    Gaji kasar 2655
    Kwsp 300
    Tabung haji 700
    Installment kereta 565
    Tiada hutang lain.
    Berapakah harga rumah yg saya layak beli?
    Terima kasih

    • Gaji Pokok ialah gaji asas yang diperolehi pada setiap bulan.

      Elaun Tetap ialah elaun yang diperolehi setiap bulan tidak termasuk elaun memangku, elaun lebih masa , tunggakan gaji dan bonus.

      Gaji Kasar ialah jumlah Gaji Pokok dan kesemua elaun tetap atau tidak tetap diperolehi pada bulan tersebut.

      Potongan tetap ialah potongan tetap di dalam slip gaji setiap bulan , termasuklah potongan KWSP dan juga PCB , potongan biro angkasa dan lain lain potongan yang berkala tetap untuk setiap bulan.
      Setiap potongan untuk simpanan juga akan dikira sebagai komitmen potongan bulanan dan akan ditolak untuk mendapatkan nilai gaji bersih.

      Gaji Bersih adalah jumlah Gaji Kasar setelah ditolak dengan POTONGAN TETAP pada setiap bulan.

      Credit: http://www.pinjamanonline.com/2009/03/keterangan-gaji.html

  72. Assalamualaikum,
    Gaji asas saya rm5600 (tidak termasuk elaun 1300).
    Ada pinjaman peribadi (rm675, dan akan habis pada Jun 2016).
    Ada pinjaman kereta, (rm 600)
    Berapa kelayakan pinjaman perumahan saya?
    Terima kasih.

    • Wslm. Gaji yg dikira adalah gaji bersih. Saya anggarkan gaji bersih (tambah elaun & tolak potongan) tuan sekitar RM6K sebulan.
      Jika diambil kra DBR 70%, tuan masih boleh membuat pinjaman untuk rumah sekitar 600K (untuk tempoh 30 tahun).

  73. Assalamualaikum,

    sya nak bertanya, berapa harga rumah or loan yang layak sya dpt:

    gaji bersih: RM1500.00
    Personal Loan: RM200.00

  74. Assalamualikum….
    Saya pekerja swasta. Basic 1600.. + OT +-3000. Baru sahaja terminate asb loan 203/mth bln ni. Bln 4 thn lps saya pernah apply loan rmh 130k tetapi gagal. Mase tu commitment saya k.kredit 100/ mnth + asb 203/ mth. Byrn blnn x pernah lewat. Pihak bank tidak memberi sebarang alasan. Bolehkan tuan membuat sedikit andaian sebab loan saya gagal.

  75. Salam..
    Saya benar2 nak tahu. Sekiranya nama saya langsung tiada record dgn ctos & ccris, tp ada dlm RAM credit information, adakah saya masih layak membuat pinjaman perumahan..
    Gaji bersih saya 3000 + gaji suami 1900
    Komitment cuma ketera 550..
    Harap tolong beri penjelasan..

  76. Salam Tuan,

    Gaji bersih saya rm2900 cmpur elaun fix rm250 berserta elaun lain sekitar rm300. Side income lain sekitar rm500. Komitmen sebulan ditolak dalam rm900. Berapakah anggaran pinjaman perumahan yang layak ye tuan. Ingin survey 1st home saya.

  77. slm.. hye
    nk tnya..tolong boleh x
    sy k/tgn krjaan gaji bersih 1300 (baru beli kreta 400sbulan dan baki pnjman peribadi slma 7bln sbyk 300 sbulan)
    suami bkerja d syrkt swasta bergaji bersih skitar 1100
    sy layak x mohon pinjaman perumahan untuk harga rumah 200k?
    klau tak layak, berapa harga rumah yg mungkin layak?
    tq

  78. Assalam tuan.basic gaji saya rm2000.komitment kereta rm610. Layak x saya buat loan rumah? Anggaran loan rumah yg dibenarkan berapa? Saya ada simpanan rm20k dlm TH.umur 26thn.baru kerja nk msuk 1 tahun.

  79. salam….husband saya kerja TNB. Basic die cuma rm1440 tetapi bulan2 ade ot. gaji bersih xtetap sebab depend on OT masuk..kadang2 bersih rm6000 something n kadang rm2000 something klu OT xmasuk….layak x kalau nak buat loan rumah rm235000

  80. salam….husband saya kerja TN7B. Basic die cuma rm1440 tetapi bulan2 ade ot. gaji bersih xtetap sebab depend on OT masuk..kadang2 bersih rm6000 something n kadang rm2000 something klu OT xmasuk….layak atau x kalau nak buat loan rumah rm235000

  81. assalamuaikum tuan..saya gji bersih rm1201.00 jwatan kontrak dlm badan berkanun.. tiada komitmen pembayaran..
    layak atau tidak loan rumah rm150k.berapakah had loan saya
    terima kasih tuan

  82. Klu gaji pokok 3000 + elaun 100… tolak epf sume bersih 2770….komitmen kete 601..komitmen laen xde….lpas x klu buat loan utk umah harge 245k?

  83. Nak tanya, saya pekerja swasta berumur 41 tahun, gaji bersih 1710.00 sebulan, komitmen kereta 698.00 sebulan. Suami saya 1500.00 tapi gaji melalui cara tunai, tak pakai bank. Ada peluang beli rumah tak?

  84. Assalamualaikum sy bergaji rm 1600 bersih dah tolak epf semua… sy x de komitmen ap2 lagi layakah saya untuk membeli rumah rm 150k? Trima kasih. Sgt.. semoga murah rezeki

  85. Salam
    gaji sy basic 3000 tetap setiap bulan
    bersih setelah epf sokso : rm2630
    elaun offshore setiap kali naik, 3000 sebulan..
    total setahun 6x naik offshore.
    loan kereta: 400
    lain2 tiada
    lepas x nak mohon pinjaman perumahan 280k

  86. Assalamualaikum,
    Nak tanya gaji bersih saya RM 2600. Komitmen kereta RM610. layak ke nak beli rumah? kalau layak,berapa harga rumah yang mampu dibeli?…terima kasih

  87. Salam, saya ingin meminta pendapt.

    Saya ingin membuat refinance rumah.
    Rumah untuk refinance di kawasan seri kembangan.

    Tujuan refinance rumah untuk debt consolation: Saya ingin buat full settlement untuk loan dan credit card.

    Informasi:

    Current market price rumah: RM215,000
    Gaji bersih after semua tolakan : RM 4350.

    Car Loan: 1299
    Bank Islam: 441 monthly (plan to full settlement) -baki 26k
    MBSB : 490 monthly (plan to full settlement) – baki 33 k
    Loan rumah untuk refinanace: Rm580 monthly – baki di bank dlm 92k
    credit card out standing (plan to full settlement) – 9k.

    berdasarkan informasi di atas, berapa kah loan yg layak saya apply untuk refinance dan dpt kah jumlah itu untuk membuat full settlement untuk 2 loan, credit card dan baki loan rumah.

    adakah saya blh dapat any lebihan cash?

    terima kasih dah harap tuan dpt memberi respons..

  88. salam saya nak tya
    gaji saya bersih lepas tolak simpanan tetap tabung haji (rm200) rm2289
    gaji suami pula bersih 1100 tidak termasuk overtime sebab overtime tidak tetap.
    kami ada kereta = rm 750 dan personal loan cimb =rm 28o..dua loan ni dibawah nama saya..sekarang kami ingin membeli rumah bernilai 70k tetapi ingi buat penama hanya dibawah nama suami..kire suami belum ada apa2 hutang.
    layakkah nak buat loan perumahan tu??

  89. As salam En. Faiz,
    Gaji bersih saya rm2950 dan suami rm1200 dan ingin mmbuat join buyer.
    Commitment = kerete rm490 & lain2 rm700.
    Ingin membeli rumah Rm300k.
    Berapakah bayaran blik bulanan?
    Layakkah kami mohon pinjaman rm300k?

    Terima kasih.

  90. Salam, saya ingin meminta pendapt.

    Saya ingin membuat refinance rumah.
    Rumah untuk refinance di kawasan seri kembangan.

    Tujuan refinance rumah untuk debt consolation: Saya ingin buat full settlement untuk loan dan credit card.

    Informasi:

    Current market price rumah: RM215,000
    Gaji bersih after semua tolakan : RM 4350.

    Car Loan: 1299
    Bank Islam: 441 monthly (plan to full settlement) -baki 26k
    MBSB : 490 monthly (plan to full settlement) – baki 33 k
    Loan rumah untuk refinanace: Rm580 monthly – baki di bank dlm 92k
    credit card out standing (plan to full settlement) – 9k.

    berdasarkan informasi di atas, berapa kah loan yg layak saya apply untuk refinance dan dpt kah jumlah itu untuk membuat full settlement untuk 2 loan, credit card dan baki loan rumah.

    adakah saya blh dapat any lebihan cash?

    terima kasih dah harap tuan dpt memberi respons..

  91. salam en,gaji pokok sy rm1085 gaji bersih rm2000+- sy ade ctos,komitmen asb rm195 lain2 komitmen tiada..umur 33 bujang bleh ke sy buat lon rumah, dn rumah brharga berapa yg layak tuk sy…

  92. Jika berumur 50 tahun. Gaji bersih 15k. Ansuran kereta 500 sebulan. Layak tak buat pinjaman perumahan. 15 tahun dulu pernah buat loan tapi rumah dah dijual 10 tahun dahulu. Simpanan kwsp lebih 500k. Loan yang hendak dimohon 400k lepas bayar 10%. Tq

  93. Hi.. gaji bersih sy rm2670 +elaun tetap rm2000
    nk buat pinjaman rumah 200k
    Xde komitmen lain. Umur 31
    brapa tahun layak untuk buat pinjaman
    dan brapa rm bulanan?

  94. assalamualaikum, adakah ctos bil internet mganggu dari membuat loan rumah? jika saya clearkan bil internet tsebut, brapa lama ambil msa utk clear dari rekod ctos, saya dan suami gaji kcik, combine berdua pun dln rm2,600, ada komitmen asb dan kereta rm650, agak2 berapa loan rumah yang boleh saya buay?

  95. Sy nk brtanya..suami sy bkrja sektor swasta, gaji bersih suami 2200..komitmen suami hanye motor 170..sy pula pkrja kerajaan..gaji basic sy 1584.27, gaji full 2189.27..komitmen kereta 312, Asb 210, pnjmn pribadi 597, pmotongan kwsp 240 utk sebulan..adakah sy layak mmbuat pinjaman perumahan..brape nilai rumah n boleh ke jika sy nk mmbuat pinjaman perumahan suami isteri?

  96. Hai. Sy keje swasta gaji average rm 5k, tiada basic. Baru keje 2tahun. Umo 23 dah kahwin.

    Komitmen :
    1)kereta rm420
    2)personal loan total 5k

    Kedua2 komitmen bayaran memang tak cantik,selalu ade tunggak sebulan dua, buat sy risau loan rumah tak lulus.

    Jadi,

    1)lepas ke sy buat loan rumah dgn history bayaran loan yg kurang baik?

    2)Dan kalau lepas, berapa maximum boleh pergi?

    Tqvm sifu.

  97. Salam, saya baru bekerja selama 3bulan. Gaji bersih rm1.5k, ada loan ptptn tapi belum mula byr(tangguh smpai 2017). Tiada komitmen, layak tk sy pohon pinjaman perumahan??

  98. Assalamualaikum,

    saya fara nk tnye gaji saye slepas tolak kwsp dan lain2 dlm 2300
    suami saye gaji dlm 2500 slpas tolak sume kwsp dan lain2.
    kami berdua tiade ape2 komitmen dan hanya bayar pinjaman pelajaran sahaja dlm 400 (combine) .. umur kami 25 thn..
    jadi berapakah jumlah maksimum pinjaman rumah yg layak yg saye n suami boleh mohon?

  99. Assalamualaikum,

    Maaf, saye nak tanye
    gaji saye: rm 1312 – epf rm 150 = rm 1162
    gaji suami : rm 900 + elaun rm 1200 – epf rm 100 = rm 2000
    komitmen: kereta rm 453/sebulan
    ayah saye ade beli kereta pakai husband punye name rm 250/sebulan
    kalau combine kami punye gaji adekah kami layak mohon rumah lebih dari rm200k atau berapakah jumlah maksimum pinjaman rumah yg layak kami boleh mohon?

  100. Slam nak tnya…saya lepas tolak suma gaji bersih 800 lebih..layak ka saya nak beli rumah yg brrharga 50k…bank akan lulus x

  101. Assalamualaikum,

    Sekadar bertanya, Sy masih bujang dan belum berkahwin. Jika basic sy Rm1950, adakah sy masih berpeluang utk loan rmh? Berapa harga rmh yg sy layak beli?

  102. As’salam
    saya nak tahu kelayakan harga rumah saya boleh beli

    Gaji bersih 1900
    husband 3000 sebulan kerja sendiri

    komitmen
    loan mara 150

    • As’salam
      saya nak tahu kelayakan harga rumah saya boleh beli

      Gaji bersih 2100
      husband 3000 sebulan kerja sendiri

      komitmen
      loan mara 150
      kereta 630

  103. Assalam….Sy berumur 30thn, gj kasar 5k bersih 4.4k…Sy xde sebarang hutang dengan bank…adakah Sy layak untuk membuat pinjaman perumahan sebanyak 450k….mohon pencerahan tuan.

  104. Salam. Saya nak tanya. Gaji bersih Rm2650, kemudian saya disediakan allowance makanan sebanyak rm1020 by card berkerja di genting highland, bilik semua disediakan tak perlu bayar apa2. Saya ada plan nak beli kereta honda city baru bulan rm900. So selepas saya bayar duit kereta, adakah saya mampu untuk beli rumah dan berapa harga nilainya? Terima kasih

  105. Hi HB..

    Mohon jasa baik dan advise tuan spt di bwh:
    1) Isteri: Gaji bersih 2800
    Car loan 770
    Personal loan 410
    2800 – 770- 410= 1620
    2) Suami: Berniaga sendiri, gaji bersih RM4500
    Car loan 600
    Ttp pihak suami tidak daftar income tax.

    Soalan:
    1) Bolehkah kami joint name utk apply house loan since pihak suami x register income tax?
    2) Bagaimana nak tahu kelyakan berapa harga rumah yg layak utk dipohon?

    Mohon pencerahan.sekian..wassalam

    2

  106. Hi, sy ade soalan nak tanye..sy nak apply loan untuk rumah ke2 anggaran dalam 80k..setelah tolak jumlah hutang yg sy ade dengan bank yg tu kerete, personal loan dengan motor.. gaji bersih saya dalam anggaran rm1600..layak ke saya untk apply loan rumah ke2 menggunakan nama saya sorang ye.. tq

  107. Salam. Gaji bersih sy 1800.
    Tiada caruman epf sbb kampeny kecik.
    Sy ad loan beli motor dgn aeon credit 250 sbln.
    Layak kan sy nak loan rumah harga 150k.
    Mohon pencerahan dr tuan.

  108. Hi i nak tanya. Gaji rm4200. Potongan pinjaman peribadi rm1500. Kereta suami bayar. Gaji bersih rm2700. Berapakah had saya untuk membuat pinjaman perumahan.

  109. Salam yuan,
    Gaji bersih Saya Rm 2700,
    Kereta Rm 460,
    Credit card Rm 850,
    Ptptn Rm 200.
    Boleh tuan cadangkan harga rumah yang sesuai untuk beli?

  110. Salam tuan,,saya berniaga sendiri,,pendapatan bersih dlm income tax adalah 4500,,loan kereta 550,asb loan 640,,brpa dsr saya,,adakah saya layak untuk membuat pinjaman rumah baru pertama bernilai 278k,,harap tuan blh tlg saya

  111. Saya bekerja kerajaan…syarat loan perumahan kerajaan macamna? Lagi mudah dari bank ke?… mohon penjelasan…tq.

    • Wslm. Maaf, saya kurang pasti, setiap bank ada pakej. Cuma untuk tanah kebanyakan bank memberi pinjaman kurang 90%. Saya pernah dengar CIMB ada pakej tersebut. Bank lain saya tidak pasti.

  112. salam tuan,

    harga rumah : rm320k
    komitmen : rm195(PL)+rm728(ASB)+852(kereta)
    Gaji bersih dlm slip average : rm3100
    Gaji isteri bersih dlm slip : rm2100

    adakah masih layak tuan untk buat loan. terima kasih.

  113. As’salam
    saya nak tahu kelayakan harga rumah saya boleh beli

    Gaji bersih 2100 (belum tolak epf n socso)
    husband 3000 sebulan kerja sendiri

    komitmen
    loan mara 150
    kereta 630

    • Slm. Gaji bersih setelah ditolak epf & socso.
      Husband kerja sendiri ada buat caruman x? ada kemasukan tetap (bank statement) & slip gaji? klu ada boleh dikira sebagai income.
      klu tiada proper documentation susah bank nak beri kelulusan.

      • Gaji sy rm1858.75 sudah tolak epf n socso
        husband kerja sendiri xde caruman..ade ssm n bank statement every month gaji 3k tetap.kadang2 lebih…xpernah kurang dari 3 k..

  114. salam.. saya pekerja swasta bergaji rm2048(bersih) dan wife pun kerja swasta rm1698.. saya bercadang nak beli rumah lelong / rumah cost rendah dalam 2 buah unit.. komitmen just kereta (rm445) dan ptptn (rm200).. rumah cost rendah tu lingkungan harga rm40k – 50k sebuah.. adakah saya layak membeli rumah tersebut dan bank mana yang boleh bagi loan untuk pembelian 2 unit rumah tersebut?

    • wslm. untuk rumah low cost satu nama hanya untuk satu rumah. kalau apply separate nama mungkin boleh dapat beli 2 rumah tersebut.

  115. Assalamualaikum,

    Saya & suami berusia 36 tahun. Gaji bersih saya rm3000. Takde komitmen yang besar kecuali PTPTN & ASB loan (rm30k). ASB loan tu setiap tahun saya bayar lum sum habis setahun (bukan bayar bulan2). So, komitmen saya bulanan hanya bayar PTPTN sahaja. Suami bekerja sendiri & pendapatan tidak tetap. Dia ada current account company yang agak baik amountnya & komitmen dia hanya ASB loan (rm50k). Persoalan saya: 1. Adakah peluang saya /(kami) cerah untuk apply loan rumah? 2. Kalau layak buat loan, berapakah anggaran HARGA rumah yang mampu (layak) kami beli?

    Terima Kasih kerana membantu.

  116. Assalamualaikum, Nak tanya tentang kelayakan beli rumah. Saya pekerja swasta berumur 28 tahun. Gaji bersih saya selepas tolak epf, tax etc RM6000. Komitmen (loan, kereta, credit card) = RM2664. Adakah saya layak membeli rumah berharga RM360,000-380,000 memandangkan jumlah liabiliti yg banyak? Terima kasih 🙂

  117. Assalamualaikum,

    Saya & suami berusia 36 tahun. Gaji bersih saya rm3000. Takde komitmen yang besar kecuali PTPTN & ASB loan (rm30k). ASB loan tu setiap tahun saya bayar lum sum habis setahun (bukan bayar bulan2). So, komitmen saya bulanan hanya bayar PTPTN sahaja. Suami bekerja sendiri & pendapatan tidak tetap. Dia ada current account company yang agak baik amountnya & komitmen dia hanya ASB loan (rm50k). Persoalan saya: 1. Adakah peluang saya /(kami) cerah untuk apply loan rumah? 2. Kalau layak buat loan, berapakah anggaran HARGA rumah yang mampu (layak) kami beli?

    Terima Kasih kerana membantu.

  118. Salam nak tnye berapa loan boleh lepas…gaji basic 2900….personal loan 347…kete 400… Boleh suggest bank yang ok tak..?? Umur saya 31

  119. salam,
    Komitment tu termasuk loan PTPTN,ASB loan dan insurance peribadi ke?gaji bersih saya 2770, adakah saya lkayak untuk membeli rumah 230k?kalau joitn income suami isteri mcm mana yer?tq

  120. salam,
    Komitment tu termasuk loan PTPTN,ASB loan dan insurance peribadi ke?gaji bersih saya 2770, adakah saya lkayak untuk membeli rumah 230k?kalau join income suami isteri mcm mana yer?isteri gaji bersih 1600.tq

  121. Assalam Tuan,

    Sy umur 30thn, gaji bersih dlm rm4300.
    Comitmmet
    Personal Loan w/ BIMB RM910
    C/c instalment RM1700 yg mostly akan selesai akhir thn ini 2015 dan awal thn 2016. Wife xbekerja dan mempunyai rumah yg disewakan RM1800/month with Duty stamp tenancy aggrement. Setiap bln sy akan membyar personal loan BIMB RM1k dgn menggunakan wang sewa tersebut. Berapa kelayakan sekiranya
    Option 1. Saya membeli rumah atas nama perseorangan
    Option 2. Boleh ke sy combine income dgn wife dan berapa byk kelayakan sy. Wife xde comitment
    Saya bercadang utk membeli rumah sekitar rm280k – 380k.

    Tq

  122. salam, kami bercadang nak beli rumah seharga 364k. suami kerja kerajaan tapi nak buat loan bank, sebab ini rumah kedua. gaji kasar dalam Rm4000, tak ada komitmen apa2, kecuali ASB 200k, itu pun kami bayar lum sum untuk setahun selepas dapat dividen. gaji saya dalam RM1400, bekerja part time tapi gaji diterima perbulan (ada penyata bank). apakah kami layak mohon untuk rumah 364k itu? terima kasih atas jawaban diberi.

    • umur suami 40th. saya khawatir CCRIS tak bagus sebab hutang kereta ada banyak sangkut beberapa bulan ini (sekarang sudah habis bayar). dulu ada personal loan angkasa, tapi bayaran cantik sebab potong gaji.

  123. Salam saya mahu beli rumah dgn ansuran tapi saya tak tahu buat loan dan saya berkerja sendiri umar saya baru 16 macam ..?

  124. assalamualaikum…
    sy ada 2 kerja…
    satu kerja ad slip gaji…
    rm 1300-kwsp 130=1170
    satu kerja lg xada slip gaji sbb kerja dngan masjid…
    rm1200..gaji cash,tp slalu bank in dlm bank sbelum guna…
    jumlah gaji rm 2370…
    loan keta-rm543..
    agak2 dngan susunan gaji,sy layak x buat loan rumah?
    kalau layak,berapa ya maksimum…
    terima kasih…

  125. salam.boleh tanya jika saya layak memohon pinjaman perumahan.gaji suami saya rm1500 dan saya juga bergaji rm 1500.adakah kami layak utk memohon pinjaman perumahan.komitmen saya dan suami hanya pinjaman peribadi aeon.setakat ini belum ada masalah ccris atau ctos.terima kasih

  126. Salam.
    basic saya rm 1656. Every month ot saya akan dapat dlm lingkungan 600 ke 700.dan ada masa 800.. so gaji bersih saya dpt tiap bulan dalam rm2200 Lepas tolak epf & socso.
    Saya ada hutang kereta Rm 313.
    Asb 211
    loan 146
    saya sudah berkahwin. Tetapi nama suami ada CTOS dan masih membayar hutang nya di bank.
    adakah saya mampu membuat pinjaman perumahan. ?

  127. Salam, saya merupakan pekerja swasta. Gaji bersih rm3950. komitmen hanya pinjaman peribadi RM406 sebulan. Berapakah range harga rumah yang layak?

    • Wslm. Ambil kira 70% dari gaji = RM2765. tolak komitmen sedia ada = RM2359.
      Jadi harga rumah yg layak dibeli sekitar 500K (Installment sekitar RM2359 )

  128. Salam encik saya nak tanya…saya nak beli rumab 160k tetapi saya ada masalah sikit kena pakai nama saya sebab suami ada ada ccriss di sebab kan adik dia ambik loan gaji rm 1420 tak ada komintment so boleh ke nak ambik loan…harap boleh bantu saya

  129. As’salam.
    sy nak beli rumah harga rm150k.
    kerja gaji bersih 1468 sahaja.
    masih layak untuk buat pembelian tak?

    • Wslm. Kena lihat komitmen dan corak perbelanjaan juga. klu komitmen + 700 (anggaran installment utk rumah 150k) tidak melebihi 50% dari gaji, insyaAllah boleh lulus.

    • Wslm. ada sesetengah bank ambil kira juga, tapi insyaAllah boleh dapat pinjaman jika bersesuaian dengan harga rumah dan gaji.

  130. Sye nak thu gaji sye rm1300 bersih
    Blh ke sye buat pimjamn rumah
    Sye xada htg lain kereta xada semua xad
    Rumah yg sye nk beli dalam rm40k

  131. hi..saya berniat nak beli rumah, but currently baru start kerja dalam sebulan. Gaji bersih RM2,ooo tiada komitment. ASB 55k, personal loan..tapi skg byr guna interest. So now nak tahu, berapa max loan yg sy layak utk beli rumah?

    • ASB loan dikira sebagai komitmen. personal loan juga dikira sebagai komitmen. Jika boleh berikan spesifik bayaran komitmen.

  132. saya adalah pekerja swasta,gaji rm3300 sebulan..commitment kereta shj rm360.00,umur 26thn.nak buat loan rumah 200k,layak loan sampai brpe thun dan agak2 dalam brpe sbln..tq

    • RM3300 gaji bersih ke? jika ya insyaAllah boleh layak pinjaman untuk rumah 200k – tenure 30 tahun & bayaran bulanan sekitar RM1000/sebulan

  133. Salam Tuan,

    Gaji bersih sy Rm2950.. Sy ada loan kereta Rm600, personal loan rm570 & asb 140. Layak ke sy nk buat pinjaman? Berapa harga rumah yg boleh sy beli?

  134. Assalamualaikum.

    Tuan,

    Gaji bersih saya RM1600. Saya cuma ada loan asb 125/month. Layak ke saya buat pinjaman & berapa harga rumah yang saya boleh beli?

    Terima kasih.

  135. Asalam. Gaji bersih saya sekitar 4.8~5k. Komitmen bulanan kereta rm450+p.loan rm100+aeon kredit rm190. Tp masalahnya ccris saya xcantik last 6month,saya sudah mmbyr outstanding 6bulan yg lepas,tp klu mgikut ccris report yearly tracking. Tp officer BNM advice suruh try apply loan dari mana2 bank yang ada. Saya cuba submit loan rumah berharga rm250k. Tp broker hartanah saya mnyatakan ccris tu akan mndtgkan prmsalahan utk pinjaman ini..adakah saya kene tggu another 6month foresure ccris clear atau saya mencuba bank lain utk pinjaman ini..mintak pencerahan?

    • Wslm. bergantung pada bank juga. setahu saya kebanyakan bank akan tunggu setahun. atau boleh cuba dapatkan kenyataan bertulis dari bank yg ada rekod ccris tidak cantik sebelum ini menyatakan semua pembayaran sudah dibuat.

  136. Salam. Gaji tetap saya rm3000, komitmen kereta rm 600, insurans 200 sebulan. Tapi saya ada elaun offshore. Elaun tu saya dapat dalam 2 bulan sekali iaitu rm3600. So payslip saya berbeza amountnya selang sebulan. macam mana pihak bank buat penilaian untuk kes saya?saya bercadang untuk membeli rumah yang mana harganya dalam 250k.

  137. Salam, sy pekerja swasta. gaji bersih 2000. Pinjaman PTPTN, sy bayar rm 50/sebulan dan asb rm163/ sebulan. Tiada komitmen lain. Dalam anggaran, sy layak untuk membeli rumah dalam lingkungan brp rm ye?tq

  138. Hi, saya dan suami plan nak beli rumah . kitaorg nak combine ,
    gaji masing2 , 2400 (net and deduct ASB saving + Tabung Haji) dan 3000 (net),
    tolak dari gaji saya (2400) car loan = 500 , education = 100. dan dari gaji dia , car loan = 500 , asb loan = 250.
    boleh refer/ recommend rumah berharga berapa layak utk kitaorg ye?
    dan berapa bulanan ? TQ 🙂

  139. Hi..gaji sy 2k.no commitment.loan rumah 80k sy rejected sb CTOS.dah buat full settlement.bila masa yg sesuai utk re-submit semula loan.tq

  140. Salam.. Saya nak confirm berapa jumlah loan yg boleh saya buat..
    Gaji bersih saya: 1730
    Loan kereta: 349
    Gaji bersih suami: 1300 (ada komisen berbeza setiap Bulan gaji sometime 2000)
    Loan asb: 420

  141. saya di ofer rumah selangorku dengam harga 170k

    income bersih termasuk OT suami isteri =3900
    hutang loan kereta and persenol loan and asb
    =1650
    berape peratus kelayakan saya untuk approve loan..

    • Gaji bersih tidak termasuk OT. OT kiraannya berlainan. Jika dilihat secara kasar, komitmen tuan agak tinggi..agak sukar untuk lepas loan 170K.
      Namun, kena lihat complete document (6 bulan payslip) untuk confirmation.

  142. assalam tuan..sy nk tanye kelayakkn pinjaman rumah pertama..gaji kasar dlm rm3500..hutang kereta rm510..personal loan rhb rm200..cimb rm300..loan bwh rm300k blh lepas ke..tq

  143. Salam tuan.. Mohon anggarkan loan bg Ramah pertama
    Gaji bersih saya 1740
    Gaji bersih suami 1420

    Suami ada loan.asb sebulan dlm.rm430
    Suami juga mempunyai komisen yg tidak di campur dlm.Gaji bersih (setiap Bulan dlm 500 ke atas)

    Berapa maksimum loan yg boleh bank beri
    Adakah loan asb menyebab kan pinjaman berkurangan

    Terima kasih

  144. Baik hati tuan tanah. Pengiraan dah ditunjuk clear clear macam atas tu pun tanya lagi…sila kira sahaja…nak beli rumah. Usaha la sikit. 🙂 takpa pahala ye.

    • Hehe..tau xpe.. ada kelapangan kami jawab. mungkin tak faham. Bagus jika dah tau kelayakan, memudahkan kerja ramai pihak.

  145. salam aidilfitri…..
    saya nak tanya berkenaan potongan utk tabung haji,,,,,adakah dikira komitmen????mengganggu tak ketika nak buat loan bank???
    tq tuan

  146. As salam..Saya nk tny pendapat sama ada saya layak atau tidak buat loan perumahan berharga rm188k. Gaji bersih saya sekitar rm1,650 sebulan. Sekarang saya tiada apa2 komitmen dgn mane2 bank. Sblum ni saya ada bt personal loan dgn cimb dan agak lama saya tak buat bayaran. Kemudian pada bulan May 2015 saya dah buat full settlement untuk bersihkan name saya di bank negara. Adakah sekarang saya layak untuk membuat loan rumah yg berharga rm188k? Mohon bantuan dari tuan.

    Terima kasih.

  147. Salam..gaji bersih rm2770..sy ditawarkn rumah under lphs rm42k…sy pnh beli rumah nama bersama dgn bekas suami..bulanan rm883..bekas suami byr rumah tu tk cantik dan automatik nama sy juga dh disenarai ccris..sy hnya ada hutang credit card n personal loan (rm130 per month)..kereta da lama habis bayar..adakah saya layak buat pinjaman utk rumah 42k tu..?

    • Jika diikutkan gaji dan komitmen anda layak, cuma tidak tahu corak pembayaran bekas suami mcm mana, jika sangat teruk mungkin sukar bank nak bagi pinjaman. Boleh cek/print ccris report di bank negara.

  148. Salam tuan

    Minta pendapat tuan.
    Umur saya 25 tahun. Jika gaji bersih saya RM2194.75. Komitmen hanya ASB Loan (RM100K), RM596 bulanan.
    Tinggal bersama ibu bapa. Tiada loan kereta/rumah.

    1. Berapa loan rumah yang boleh saya perolehi?
    2. Berapa harga rumah yang mampu saya beli?

    Harap tuan dapat membantu. Terima kasih. 🙂

  149. salam, ..boleh anggarkan brp loan rumah yang boleh saya apply

    gaji bersih
    saya: rm2150
    isteri: rm1100

    komitmnet
    kereta: rm600
    personal loan: rm300

  150. Assalamualaikum tuan..Mohon anggarkan loan bg rumah pertama
    Gaji bersih saya – RM5771
    Kereta – RM892
    Loan -RM1082
    CreditCard – RM300

    Berapa maksimum loan rumah yg boleh bank beri
    Terima kasih

  151. as salam tn..

    sy gov servant
    gj bersih sy rm 3,400.00
    dlm slip gj tiada potongan
    komitmen luar:
    – keta rm300.00
    – personal loan rm1,600.00

    berapa harga rumah yg layak utk apply?
    tq

  152. Salam Tuan,

    Mahu membeli rumah berharga RM250K (negotiable).
    Rumah pertama.

    Umur: 25 Tahun
    Gaji bersih: RM2500
    Loan kereta: RM800
    ASB Loan: RM130
    PTPTN: RM100

    Tinggal bersama parents.
    Parents berniaga sendiri (gerai makan), turut membantu keluarga berniaga dan dapat upah RM1,000 sebulan (tanpa slip gaji).

    Soalan 1: Agak agak lepas tak untuk saya buat loan perumahan ni?

    Rumah ini saya nak beli dari makcik saudara saya . Ada kemungkinan tak saya boleh kautim dengan makcik untuk saya tidak perlu membayar downpayment dan mendapat full loan?

    Purchase price yg dipersetujui bersama makcik: RM225k
    Purchase price stated in S&P: RM250k (dummy price)
    Nak buat loan: RM225k
    No downpayment.

    Soalan 2: Boleh ke macam ni?

  153. Salam Tuan,

    Mahu membeli rumah berharga RM250K (negotiable).
    Rumah pertama.

    Umur: 25 Tahun
    Gaji bersih: RM2500
    Loan kereta: RM800
    ASB Loan: RM130
    PTPTN: RM100

    Tinggal bersama parents.
    Parents berniaga sendiri (gerai makan), turut membantu keluarga berniaga dan dapat upah RM1,000 sebulan (tanpa slip gaji).

    Soalan 1: Agak agak lepas tak untuk saya buat loan perumahan ni?

    Rumah ini saya nak beli dari makcik saudara saya . Ada kemungkinan tak saya boleh kautim dengan makcik untuk saya tidak perlu membayar downpayment dan mendapat full loan?

    Purchase price yg dipersetujui bersama makcik: RM225k
    Purchase price stated in S&P: RM250k (dummy price)
    Nak buat loan: RM225k
    No downpayment.

    Soalan 2: Boleh ke macam ni?

  154. Salam Tuan,

    Mahu membeli rumah berharga RM250K (negotiable).
    Rumah pertama.

    Umur: 25 Tahun
    Gaji bersih: RM2500
    Loan kereta: RM800
    ASB Loan: RM130
    PTPTN: RM100

    Tinggal bersama parents.
    Parents berniaga sendiri (gerai makan), turut membantu keluarga berniaga dan dapat upah RM1,000 sebulan (tanpa slip gaji).

    Soalan 1: Agak agak lepas tak untuk saya buat loan perumahan ni?

    Rumah ini saya nak beli dari makcik saudara saya . Ada kemungkinan tak saya boleh kautim dengan makcik untuk saya tidak perlu membayar downpayment dan mendapat full loan?

    Purchase price yg dipersetujui bersama makcik: RM225k
    Purchase price stated in S&P: RM250k (dummy price)
    Nak buat loan: RM225k
    No downpayment.

    Soalan 2: Boleh ke macam ni?

    Terima Kasih!

    • Salam. Loan tak boleh lepas sebab komitmen saudari sangat tinggi.
      Biasa klu nak markup price/dummy price.. at least kena bagi sedikit deposit pada penjual. Mesti ada offer & acceptance. Walaupun makcik sendiri. Duit deposit tu akan dapat semula masa rumah dah settle nanti.

  155. Salam,

    Gaji Bersih saya = rm2700
    Gaji bersih wife = rm1750

    Saya dah ada Loan rumah =rm970

    plan nak beli rumah kedua berharga rm300k. Blh tlg kira tak?

  156. Hi hartanahBangi.

    Saya seorang bujang bergaji bersih rm3300. mempunyai komitmen kereta rm620 sebulan. mempunyai saving rm50k.

    Berapakah harga maximum rumah yang boleh saya beli?

    Terima kasih encik.

  157. salam, ..boleh anggarkan brp loan rumah yang boleh saya apply

    gaji bersih
    saya: rm2100
    isteri: rm1550

    komitmnet
    kereta: rm550

  158. salam..kmi xpernah membeli rumah lagi..
    gaji bersih rm1500,komitmen rm300..

    boley ka kalau nak buat pinjman untuk rumah pertama dan berapa anggaranya..tq

  159. Salam Tuan, mohon pandangan bagi saya plan membeli rumah:
    Gaji Pokok +Elaun = RM1,999.83
    Personal Loan =RM427.00
    Status: Tetap & Berpencen
    Umur : 34 Thn
    Tahun Pencen : 2041
    Harga Rumah Yg Ingin Dibeli : RM220,000.00

    Soalan:
    1) Layakkah saya memohon Pinjaman Perumahan Kerajaan & Berapa Jumlah Layak?
    2) Bayaran Bulanan Bagi Rumah
    3)Tempoh Pembayaran Balik Pinjaman
    4)Bayaran Muka Pembelian Rumah
    5)Berapa Baki Gaji Yg Tinggal Setelah Tolak Pinjaman Perumahan

  160. Salam tuan…
    Mohon pandangan dan bantuan untuk saya rujuk. Maklumat saya seperti berikut:

    Gaji Pokok + Elaun: RM1,999.83
    Loan Peribadi : RM427.00
    Harga Rumah : RM220,000.00
    Status: Tetap & Berpencen
    Berpencen tahun : 2041
    Umur : 34 Thn

    Soalan:
    1) Layakkah saya memohon Pinjaman Perumahan Kerajaan dan berapa kelayakan saya
    2) Berapa ansuran bulanan dan tahun habis bayar?
    3) Berapa harga wang pendahuluan yg perlu saya sediakan?

    Sekian, terima kasih…

  161. Salam tuan.nak bertanya situasi sy,umur sy 28tahun

    Gaji kasar rm1800
    Gaji bersih(3bulan terbaru-gaji dipotong sbb ambik cuti tanpa gaji) rm1300
    Komitmen : kereta rm560/bulan

    Sy ada ssm & menjalankan perniagaan kecil2..masalahnya penyata dalam akaun simpanan peribadi,kadang2 org bt payment dalam maybank,kadang2 dalam cimb.jadi tak berapa cantik.

    anggaran purata keuntungan bersih berniaga kecil2 sebulan(sy dah jalankan lebih 2tahun) : rm1k

    persoalannya,mampu ke sy buat loan untuk rumah berharga rm135k??
    adakah perlu sy keluarkan statement bank2 peribadi sy untuk yakinkan pihak bank?

    harap2 sangat tuan dapat balas komen sy..tak jumpa pun situasi yg lebih kurg mcm sy kat komen2 di atas

    • Wslm. Komitmen sudah agak tinggi untuk buat pinjaman 135K. Perniagaan sepatutnya buat satu akaun syarikat. Baru bank boleh kira. jika perniagaan masuk akaun peribadi bank susah nak trace.

  162. Salam saudara Faiz

    By right gaji bersih saya RM5600..tapi ada elaun offshore bergantung bilangan hari saya ke offshore..slalunya tambah elaun bole dapat bulan2 minimum 7k – 10k/month ..simpanan ASB+emas+FD+SSP total dalam 150K..tapi buat masa skrg DBR saya dalam 75%..agak2 bole lepas ke nak beli rumah RM250k

    • Wslm. saya kurang faham “…..tapi buat masa skrg DBR saya dalam 75%…”
      Adakah komitmen tuan sudah mencecah 75%?
      Jika ada elaun offshore boleh bagi payslip utk 6 bulan @ setahun. Bank akan ambil sebahagian sebagai income. Bagitu juga dgn simpanan.

  163. assalamualaikum…
    Suami saya bekerja di Singapore
    basic convert malaysia : Rm 6800.00 + OT minimum ( RM 1000.00 )
    gaji bulanan : rm 7800.00 – rm 8000.00

    comittment : kereta 1 : rm 650.00
    kereta 2 : rm 380.00
    credit card : rm 300.00

    jumlah bayaran comittment : Rm 1330.00

    saya nak tanya…gaji singapore layak buat loan perumahan bank malaysia?>>???

  164. assalamualaikum
    saya bekerja sebagai guru..
    telah disahkan jawatan, skim pencen dan berpencen pada tahun 2048
    gaji bersih:2800
    komitmen kereta :520/sebulan
    pinjaman peribadi : 700/sebulan

    Layakkah saya untuk membuat pinjaman perumahan? Jika layak, berapakah jumlahnya?

  165. Assalamualaikum..

    Salam tuan…nak bertanya situasi sy,umur sy 30 tahun. Suami 39

    Gaji Saya : RM1500 Basic
    Gaji Suami : RM2200 Basic

    Tetapi suami saya ada ccris mungkin,
    Saya ada sewa beli kereta RM549.
    Soalan saya,
    1. Layakkah jika hanya saya shj yg membuat loan rumah?
    @ kene join gaji dgn suami?tetapi lulus ke krn dia ada ccris?
    2. Rumah yg berharga berapa saya boleh beli?

    Terima Kasih 🙂

  166. Gaji bersih saya 1k,suami 1600 tp oty bayar cash tak masuk bank 850..kereta 450 ,,,brapa harga loan rumah yang bole saya lulus tuk bli rumah

  167. Salam Tuan,

    Gaji saya sebulan 5142 & isteri 1760
    Komitmen kami secara bulanan :
    i) kereta = 1429
    ii) Personal loan = 2005
    iii) Loan Asb = 180

    Boleh saya dapatkan pandangan tuan tentang situasi kelayakan pinjaman perumahan yang kami layak jika mengabungkan kedua-dua gaji tersebut.

    Terima kasih.

  168. Slm wbt. Gaji bersih 2700. Kereta-463, asb loan- 657, personal 232. Nak mohon rumah 180k lepas x? Kerja govt, belum kahwin,umur 25

  169. Assalamualaikum tuan….boleh tolong anggarkan harga rumah yang saya & suami layak

    gaji bersih sy = RM2337.82
    loan kereta = RM656
    loan ASB= RM133.04

    gaji bersih suami = RM1649.75
    tiada komitmen

  170. hi. I’m Nad.

    Just want to ask based on below details :

    Case 1:
    My nett pay : RM2700
    Car Loan : RM480/month
    Credit Card : I have 2 cards but jarang guna. Only use it for fuel. Usually pay for RM100/month
    Berapakah harga rumah yang saya layak untuk pinjam? Dan disarankan untuk berapa lama?

    Case 2:
    My nett pay : RM2700
    Car Loan : RM480/month
    Credit Card : I have 2 cards but jarang guna. Only use it for fuel. Usually pay for RM100/month

    My future husband : RM3000
    Credit Card : RM200/month
    Berapakah harga rumah yang mampu kami belijika kami buat joint loan? Dan disarankan buat pinjaman untuk berapa lama?

    Thanks

  171. Salam,

    Sy pekerja swasta..nak beli rumah second dlm 150k. Gaji bulan2 rm1500.
    Suami gji rm4600 tp nama xbersih. So loan atas nama sy sorang. Layak brapa yer?

    Komitmen hanya loan peribadi rm120/month.

    Mohon pencerahan. Terima kasih.

  172. Assalam.. Mohon pencerahan. Sy pekerja swasta dan berstatus ibu tunggal. Skrg berumur 31 tahun. Layak ke sy beli rumah lelong berharga rm35k ke bawah?

    Gaji bersih : RM1240
    Loan kereta : RM425

  173. assalam tuan nak tanya,

    cthny saya ingin membeli rumah berharga 250k.. dan loan max yg saya boleh ambil ialah 350k.. boleh x saya membuat pinjaman 350k? balance drpd harga rumah tersebut untuk menutup hutang kereta dan personal loan. Jadi hanya fokus pada hutang rumah sahaja untuk membyr bulanan. Pernah x ada kes mcm ni? ada dlm prosedur bank x? sbb penah dgr maybe yg balance tu diorang jadikan personal loan tp ken masukkan skali dalam housing loan.
    Terima kasih.

  174. Salam Tuan

    Gaji bersih saya 1733.. baru sahaja settle loan kereta dan x ada commitment lain
    Dapatkah saya buat loan rumah untuk rm200k?
    Harap dapat membantu.

  175. sy pekerja swasta dan pemegang ijazah.. gaji pokok Rm2500..
    gaji bersih rm2300..tiada apa2 komitmen..
    dan belum pernah membuat pinjaman..
    layakah sy membuat pinjaman rumah dan berapa nilai maksimum yg boleh sy mohon..
    jenis pinjaman bagaimana yg disarankan untuk sy..
    mohon pencerahan.. terima kasih

  176. hai saya nak tanya kalau beli rumah baru rm260K ada diskaun tak..& boleh nego macam rumah 2nd x…

    gaji bersih saya =1770
    gaji bersih suami =1700
    kereta blnan =445
    loan ptptn = 140
    adakah saya layak utk beli rmh hrga 260k…

  177. hai saya nak tanya kalau beli rumah baru rm260K ada diskaun tak..& boleh nego macam rumah 2nd ?.

    gaji bersih saya =1770
    gaji bersih suami =1700
    kereta blnan =445
    loan ptptn = 140
    adakah saya layak utk beli rmh hrga 260k…

  178. Assalamualaikum,saya nak tanya.
    Adakah saya dan suami layak untuk membeli rumah y berharga 220000
    Gaji suami:1212.00
    Gaji saya : 2012.00
    Suami ada part time income anggaran 1000 setiap bulan
    Bayar kereta : 500 sebulan

  179. nak tanya
    gaji bersih saya = rm 2800.00
    kereta bulanan = rm 515.00
    loan peribadi bulanan = 147.00
    adakah sya layak unt beli rumah harga 390k

  180. nak tanya
    gaji bersih saya = rm 2800.00
    kereta bulanan = rm 515.00
    loan peribadi bulanan = 147.00
    adakah sya layak unt beli rumah harga 390k

  181. saja nak share, mohon betulkan kalau salah…Rasanya kita boleh kira sendiri..contoh kita nak beli rumah harga 350K…bayaran bulanan contoh la 1500 anda campur la komitmen contoh semua komitmen pinjaman tu 500 ..jadi kira 1500+500/ gaji bersih jawapan 58% ..betul tak tuan tanah…bayaran bulanan untuk rumah kita boleh kira sendiri kat website banyak…huhu

  182. Assalamualaikum tuan….boleh tolong anggarkan harga rumah yang saya & isteri layak

    gaji bersih sy = RM2475.00
    loan kereta = RM550.00
    loan ASB= RM180.00

    gaji bersih isteri= RM1500.00
    loan kereta = RM 500.00

  183. salam sy nk tnye gaji sy bersih rm1750 belom tolak epf&socso gji husban rm1400 bersih berapa rm loan yg sy boleh lepas utk beli rumah??terima kasih

  184. gaji bersih Sy = rm2365
    Loan Kereta = rm545

    Gaji bersih suami = rm2826
    Loan asb=rm1200

    Harga rumah =rm278000
    Kalau joint loan ? Dapat diluluskan?

  185. Gaji bersih saya= rm2365
    Loan Kereta = rm545

    Gaji bersih suami = rm2826
    loan asb=rm1200

    Harga rumah =rm278000
    Joint loan .. Adakah loan rumah diluluskan?

  186. Assalamualaikum tuan,

    Sekiranya gaji saya RM1800 tidak termasuk lain2 pendapat dalam lingkungan RM 1300 sebulan. Berapakah harga rumah yang boleh saya beli?

    Saya ada pinjaman kereta bulanan RM300

  187. Assalamualaikum tuan,

    Sekiranya gaji saya RM1800 tidak termasuk lain2 pendapat dalam lingkungan RM 1300 sebulan. Berapakah harga rumah yang boleh saya beli?

    Saya ada pinjaman kereta bulanan RM300

    mohon bantuan dari tuan

  188. Salam,

    Saya Kerja Swasta. Tolak Kwsp & Socso gaji bersih RM1150.00 sebulan. Berapa harga rumah yang boleh saya beli?

    Tiada komitmen pinjaman.’

    Thx.

  189. Salam..gaji saya 1000 sebulan dan gaji suami rm900 belum masuk ot..kalau tambah ot rm1500..kami xde komitmen lg..layak tak saya buat pinjaman rumah rm160k??

  190. Salam Tuan
    Kalau gaji basic saya = RM2500
    Elaun Maintenance Kereta /bulan = RM200
    Pinjaman Kereta = RM490
    Berapa jumlah pinjaman yang boleh bank bagi?
    terima kasih

  191. Assalammualaikum… Sy berhajat nk beli rumh dlm rm170k
    Gaji pokok sy 1300 xtrmasok alaun, ovrtime sume to… Klo dikirakan semua gaji sy bolh dpt 2400k sebuln… Sy ade loan kete 540 sebuln,loan RHB 150, n loan aeon krdt 320…
    Suami sy pula gaji bersih dlm 1300 siap tolak, loan 400 , asb 100, n loan aeon 150.. Selain itu suami ade buat keje luar meniaga di waktu malam… Rm 40×16 ari= 640 . Bolh ke kami layak memohon pinjmn bank..

  192. Salam.sy(28) bekerja di sektor swasta sudah 6bln.bercadang beli rumah dlm mase terdekat sebelum berkahwin.

    Gaji basic rm2280.purata gj selama 6bln ot dll 3800.tiada apa2 hutang bank.sebelum ni motor aeon credit.setle.

    Kawasan tmpat sy kos rumah baru tiggi bg sy 300k keatas.kalau luar kawasan dlm 200k-230k.

    Boleh ke bank loan.berapa?boleh ke dpt full loan sbb susah bg sy tuk ada 10%cash.TK.

  193. Salam tuan..sy bekerja hotel,gaji bersih rm2200..isteri sy bekerja dgan org,tkde payslip,tp tiap2 bulan icome 1100 tetap..bolehkah sy gunakan statement bank isteri sy yg mnjukkn gjnya msk stiap bulan sbgai skongan?dan kalau boleh total income 3300..komitmen loan asb 150 permonth,dan komitmen lain hnya seperti bil2 untiliti shaja..brapakah hrga rumah yg sy layak memohon?trima ksh tuan.

  194. Salam… Saya nak tnya.
    Gaji kasar saya 2970. Lpas tolk epf lbh kurang 2500
    Suami 3000(tiada tolak epf).
    Bayar kereta 900
    Apakah saya layak untuk membeli rumah?
    Tqvm

  195. Assalam, saya Siti, 30 thn, bujang.
    Gaji bersih Rm1323.00, kerja sektor swasta.
    Komitmen ASB loan RM 239.00 (untuk RM40K)
    Kereta RM 200.00

    Berapa anggaran harga rumah yang saya dapat dan anggaran bayaran bulanan maksimum rumah?
    Terima kasih.

  196. salam tuan.
    basic 3500..tolak epf socso tgl 3045
    fix alaun 300
    gaji bersih rm 3345
    komitmen kereta rm740
    pinjaman peribadi rm 600

    gaji isteri basic 1650

    jadi berapakah had harga rumah yg saya boleh beli

  197. salam tuan umur saya 21thun kerja gaji rm2935 tolak epf baki rm1700 tiada potongan lain apakah had harga rumah yg saya boleh beli

  198. Salam. Sy gaji bersih lepas tolak epf dan socso Rm1221.25. Sy tiada sebarang komitmen. Nak beli rumah harga 145k. Tp nak byr cash dalam 85k. Layak kah sy buat pinjaman 60k?

  199. Slm tn….
    Sy byr blnn rmh rm900 tgl lg 25thn hbs byr
    Prsnal loan rm648
    Kereta rm758
    ……….
    Soalannya..sy nk rfnnce rm330k bnk islm selama 35thn rm1550
    …….
    Adakh berbaloi utk sy mlkukan rfnance ini

  200. En,
    Umur 33, belum kawin
    gaji bersih 2300
    Kereta 435(1), 600(2)*kereta utk ayah, tapi atas nama saya, bulanan I bagi Rm120* bulanan kereta I byr 435+120=555
    Credit card 178
    Loan 184
    1) apakah saya layak membeli rh?
    2) apakah harga rh yg layak sy beli & bayaran bulanan.?

  201. slm,tanyer sikit…sy cadang nk beli rumah harga rm200k dgn pemilik rumah bukan pemaju perumahan…gaji RM34oo,bayar kete rm840…sekarang sewa rumah Rm650..rumah ni rasanyer utk disewakan dgn harga RM1ooo ikut harga pasaran..soalan 1.boleh buat loan tak dan brape bulanan . soalan 2..kalau tk pakai lawyer boleh tak utk jual beli ni..kita buat aggrement sendiri dan matikan setem..sbb kos lawyer mahal jugak.
    tq.

  202. Salam sy ingin beli Rumah harga 110k
    Commitment sy kerete 430 bulan 7/2016 habis bayar..Dan personal loan 387..gaji bersih Saya klau tolak personal loan(auto tolak Dr gaji) adalah 1926..lulus tak loan Saya..perlukan jawapan secepat yg mungkin sbb sy nak buat 3% payment booking dlm masa yg terdekat ni..

  203. Sy nak buat loan 110k rase2 lepas tak..?
    Komitment kereta 430.. Personal loan 387(auto tolak Dr gaji) JD gaji bersih sy dlm1926 xtolak kereta lagi..tp keta sy habis bayar bulan 7/2016..
    Lepas tak..?

  204. Salam, sy nak tanya ni.
    Gaji bersih : 1800
    Kereta : 711 sebulan.
    Berapa loan rumah max yg layak atau harga rumah yg boleh sy ambil?
    Thank u.

  205. Salam..nak tnya
    sy sheila umur 28 tahun
    gaji kasar sy 2774
    ada komitmen potongan angkasa 1233
    potongan tabung haji 150
    ingin beli rumah 200k(pinjaman kerajaan)
    adakah sy layak?
    jutaan terima kasih atas jawapan tuan.

  206. Hi Tuan,

    Sy nak tanya, gaji bersih RM 1600, komitment rumah RM 580/loan bersama suami, rumah disewakan (ada agreement yg sah ). nak buat loan tanah RM 100,00. lepas atau tidak, minta pencerahan..

  207. Hi Tuan,

    Minta pencerahan,

    1. Gaji bersih RM 1650.00, loan rumah bersama suami bayar RM 580.00
    2. Rumah disewa (Agreement yg sah )
    3. Nak buat loan tanah RM 100,000

    Boleh lepas ke.

    Tq

  208. sy nk ty,gaji sy 1000,gaji husband 1800.. hutang kereta asb n personal loan rm 1000.. jadi berapa anggaran harga rumah yg dpt sy buat pinjaman..

  209. Asalam tuan,

    sy nak tnya,

    gaji bersih – 2000
    komitmen kereta – 350

    bujang umur25thun,
    layak kah sy nk buat pinjaman rumah dalam hrga 180k-250k?

    Trima kasih.

  210. Asalam tuan,

    sy nak tnya,

    gaji bersih – 2000
    komitmen kereta – 350

    bujang umur 25 thun,
    layak kah sy nk buat pinjaman rumah dalam hrga 150k-250k?

    Trima kasih.

  211. Nk tnya..gaji sy Rm1680+ alaun Rm200 total Rm1880..ada psonal loun bulan Rm700 selama,kereta Rm250 bulan..total gaji bersih Rm930..dlm simpanan sy ada 30k..masih boleh ke sy nk beli rumah harga Rm200k?

  212. Assalamualaikum tuan,

    Situasi:
    Isteri: Bisness, tiada slip gaji, bulanan saya dapat 10,000
    Suami: Gaji bersih 2,200 + Elaun luar negara 10,000
    Komitment: Monthly instalment kereta 442

    Soalan:
    1. Adakah boleh gabung ketiga2 (statement bank bisnes isteri + gaji bersih & elaun suami) ?
    2. Berapa harga rumah yg kami layak sekiranya menggunakan DBR 60% ?
    3. Adakah istilah “Fixed Deposit” sama dengan statement bank?

    Mohon pencerahan dari pihak tuan. Terima kasih
    2.

  213. Salam, sy nak tanya ni.
    Gaji bersih : 1500
    Kereta : 470 sebulan.
    Berapa loan rumah max yg layak atau harga rumah yg boleh sy ambil?Thank u.

  214. as salam..

    gaji bersih : RM 2,400.00
    hutang kereta : dh hbis.
    Life insurance : RM 300.00
    dan umur sy sekarang 33 tahun.

    saya nk tanya..rumah dalam lingkungan harga berapa yg boleh sy beli? dan tenure pinjaman perumahan memandangakan next year umo sy dah 34..
    harap dapat membantu dr maklumbalas tuan.

    thanks

  215. Salam..sy oku yg menerima pencen ilat rm552 sebulan dan isteri mendapat elaun sentiasa dr socso 500 dan bantuan JKM 300.. jadi pendapatan tetap kami 1300.. boleh x kami nk loan beli rumah harga 90k.. kami dh x de komitmen dgan bank.. dulu ade la beli motor.. tp dh selesai semua..

  216. Assalam…gaji bersih sy rm2300, tiada buat bayaran apa2…boleh ke sy dpt buat pinjaman perumahan, berapa hrga pinjman yg blh sy buat dan brp hrga rmh?

  217. encik,saya nak tnya jika gaji bersih saya rm1500 saya tade ape2 pinjaman melainkan jadi gerento rumah kakak saya , adakah sy layak mmbuat loan rumah 180,000k atau ke bawah….atau dgn gaji segini berapa max loan rumah sy boleh buat,,, time kasih mohon pencerahan

  218. Nak tanya..gaji basic rm4200 dan travelling elaun(tetap) rm300..tp elaun ni x masuk dlm payslip..cuma tertulis dlm surat pengesahan bekerja…gaji bersih setelah tolak kwsp dan socso adalah rm3686+ rm300 elaun travel..credit card tiada baki tertunggak…sentiasa byr selepas guna..brp jumlah pinjaman perumahan yg max lulus yer…keje swasta..umur 34thn…tiada komitmen lain

  219. Hye..nk tya….gaji bersih rm3100..hya bayar kereta rm500 setiap bulan.umur 31 thn..so berapa harga rumah paling maksimum boleh saya beli..

  220. Salam..nk Tanya kalau gaji suami rm2500, isteri rm1500,komitmen xda, loan ptptn 300, umur 26 thn, brapa harga maksimun rumah yg kami layak..t.k.

  221. salam. en sy kktgn kerajaan, umur 38 thn, gaji bersih 1,601.78, komitmen potgn angkasa dn BSN 1,29.25 dhn ptgn yapiem rm5.00 dn zakat rm 20.00. sy nk bl rmh lelong berharga 100,000 adakah sy msih lgi layak utk bt loan rmh tersbut atau brp hrga rmh yg layak sy bl

  222. As salam..sy n suami nak buat join loan rumah
    Gaji bersih suami rm1300
    Gaji sy rm2300 tiada komitmen

    1)berapa max pjmn yg boleh diberi
    2)saya bekerja makan gaji dibawah perniagaan family.so awal thn ni br daftar epf..boleh ker beri 1m salinan epf kepada pihak bank sbb sy nak mohon pjmn rumah dlm mase terdekat ni.

  223. Assalamualaikum.. Tuan tolong sikit.. Gaji basic rm1680.. Elaun kedatangan rm100.. Cmpur ot cecah rm2k.. 1st guna kredit kad hutang sbyk rm1500 tp settle tros skali bayar.. Lpas tu hutang kredit kad blk rm500 dan byar minimum rm50 sbulan.. Adakah komitmen sy baik? Sy nk bli rumah bhrga rm50k.. Adakah sy layak? Terima kasih..

  224. Salam satu malaysia, Mahu tanya kalau pendapatan saya ialah RM1560.00
    Pendapatan daripada rumah sewa rm 1850.00.Komitmen RM1231.00,Komitmen Menjamin suami kereta RM823.00.Saya mahu beli rumah berharga RM320k
    tetapi saya cuma meminjam kepada pihak bank sebanyak RM150k,saya berumur 40 tahun,manakala suami pula berumur 55 tahun berpandapatan RM3000.00.
    Saya bercadang tidak mahu melibatkan suami kerana saya mahu dapat jangka tahun yang lebih lama supaya bebanan bayaran utang dapat dikurangkan.Adakah saya layak atau tidak dan berapa bulanan yang akan saya bayar.

  225. saya mempunyai basic 1 k ..jika ditmbah dgn o.t ..gaji sy dpt RM 1500 .adakah sy layak memhn pinjaman ..sy tidak mempunyai sebarang hutang

  226. Umur 28..gaji bersih rm 2700, side income business rm1800… Komitmen kereta rm 810, komitmen rmh first rm 620. Sy nk beli rmh berharga rm 300k pakai loan govermnt..tuan rase lepas x?

  227. Assalamualaikum..
    Blh tlg..
    Harga rumah dalam RM140k skali ngan yuran guaman, blh dpt ke pinjaman kalau mcm ni?
    Gaji: RM1500
    ASB:RM300.
    Sekian…

  228. Salam. Saya nk tanya.. saya berminat nak beli rumah kedua.. tapi saya tak tahu dah 60% atau tak. Gaji bersih rm1396. Rumah pertama rm884.00. Layak x saya buat lain. Dan berapa harga rumah yang layak. Terima kasih.

  229. Assalamualaikum..
    Nak tanya gaji sy rm1800 sebulan berumur 28 thn belm berkhwin bayar kereta sebulan rm650 sy hendak membeli sebuah rumah yg bernilai rm160k layak ke sy mendapat pinjaman rumah tu nanti. Tq

  230. saya nak buat pertanyaan, suami saya kerja kerajaan dan saya kerja swasta, kiraan gaji suami dikira basic atau dari gaji bersih???

  231. nk tnya..gaji sy bersih dlm rm2500..kerja swasta ade potongan kwsp..sy xpernah bt loan..pernah bt tp xdpt..hrga rmah 180k..umo 33..layak ake tuk sy bt pinjman?

  232. salam…saya nak tanya berapakah kelayakan pinjaman perumahan yang saya boleh perolehi untuk beli rumah? Gaji bersih RM2292.62, personal loan RM608.00. Umur 32 tahun…ada simpanan asb RM20K..Gaji bersih suami RM1000.00, ada tolak kwsp, tiada pinjaman lain..

  233. assalamualaikum / salam sejahtera ,
    saya tak reti nak kira
    gaji bersih : 1770
    perkerjaan : swasta
    komitmen : ptptn sahaja + insuran : 140 + 150
    harga rumah : 89000
    umur : 23 tahun

    lepas tak saya nak buat loan perumahan ?

  234. —————————————————-
    …..assalamualaikum / salam sejahtera ,
    saya tak reti nak kira
    gaji bersih : 1770
    perkerjaan : swasta
    komitmen : ptptn sahaja + insuran : 140 + 150
    harga rumah : 89000
    umur : 23 tahun

    lepas tak saya nak buat loan perumahan ?

  235. Kalau saya mahu membeli double storey shop yang berharhga 800k untuk dijadikan workshop..gaji saya dalam 5k..berapakah sebulan sy perlu bayar pinjaman?..
    Komitmen saya..
    Rumah sewa rm500
    Kereta rm400
    Motor rm300
    Kad kredit rm1000
    Mampukah sy untuk meminjam 800k?
    Mohon pencerahan tuan..

  236. Salam sejahtera, saya nak tahu kelayan saya untuk memohon pinjaman membeli rumah rm100,000
    Gaji bersih : 1600
    komitmen : singer – 190 , astro – 120 ptptn – 150
    Umur : 22tahun

    Terima kasih

  237. Assalamualaikum Encik,
    Saya nak tahu adakah saya layak memohon pinjaman rumah RM100k? Saya bekerja swasta, gaji saya RM1,700, selepas tolak KWSP bersih RM1,500.00.. Belum ada apa-apa komitmen.. Berumur 23tahun..

    Terima Kasih

  238. salam sejahtera, saya nak tahu kelayakan saya dengan komimet saya skg
    kerja basic 2700.00 selepas tolak epf hanya tgl rm 2400.00, skg saya ada loan kereta sebulan rm 451.00 dan personal loan rm 405.00 sbln, dan masih bujang. berumur 28thn. berapakah kelayakan saya untuk membeli rumah sekitar harga berapa ya??

  239. Salam sy nk Tanya kelayakan harga rumah yang saya boleh beli…gaji bersih slps tolak EPF rm1600.komitmen lain xda…mohon pencerahan..tq

  240. Assalamualaikum Encik,
    Saya nak tahu adakah saya layak memohon pinjaman rumah RM220k? Saya bekerja swasta, gaji basic + fix alaun RM3500, loan kereta RM580, personal loan rhb RM 370 , personal loan cimb RM 250 ( bln 10 bru thn nie settla byar), aeon personal loan RM120. Berumur 29tahun..

  241. selamat pagi ……
    saya nak tahu kelayakan saya….
    gaji bersih RM 1950
    saya tak ada komitmen
    fd dalam bank RM 12000
    bepakah harga rumah boleh beli…..

  242. salam..
    Gaji Bersih 2212
    loan rumah 316 (sewa pada orang rm500)
    personal loan 160
    asb 281
    Berapa harga rumah yg layak utk sy beli.
    tq

  243. salam encik

    Gaji bersih 3100 ( gaji suami isteri)
    Loan kereta 730
    Loan peribadi 200

    Berapa harga rumah yang saya boleh beli ? Ye encik..

  244. Salam Tuan,
    Gaji bersih saya lepas tolak epf RM3560
    Loan kereta RM475
    Insurance RM150
    Aeon Credit RM110
    Umur 31 tahun
    Berapa harga rumah yg layak utk sy beli ya tuan?

  245. Salam..
    saya ada pinjaman rumah – loan joint bersama suami
    bila nak kira dsr, instalment blnan tu kena bahagi 2 ke?
    T.kasih

  246. saya gaji bersih rm1185..tiada hutang kereta dan hutang lain…bersih dri hutang…nk beli rumah hrga rm76k..boleh ke??

  247. salam….

    gaji bersama bersih 4000
    kete 821
    loan asb 380
    aeon credit 256
    sy ada mohon rumah under selangorku. dh approved dgn selangor ku cuma dgn loan saja blom lepas… harga rumah 208k.. adakah lepas DBR sy utk buat loan?

  248. Hi..
    Harga rumah: rm108k
    Gaji bersih: rm1560.00
    Komitmen: tiada hutang bank Dan lain lain
    Umur sy: 27
    Boleh ke Sy layak beli rumah harga ini boleh lepas pinjaman 90%?

    Terima kasih ☺

  249. Hello,
    Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Rose Anna, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (roseannamoore70@gmail.com)

  250. salam… nak tanya saya baru berkerja selama setahun dengan gaji pokok sebanyak RM3000.00 berapakah harga rumah yang layak untuk saya beli? komitmen setakat ini hanya pembiayaan PTPTN sebanyak RM200.00 sebulan. terima kasih

  251. salam saya nak tanya kalau suami gaji bersih 1500 tp xada comitment atau rekod dgn bank tapi saya joint nk buat loan beli rumah 2nama dan saya gaji basic 1100 adalah tiap2 bulan ot,dan kerja sambilan,saya ada loan kete dgn bank sebulan 540 dan loan yg sy layak 45k.adakah permohonan loan rumah saya akan diluluskn? hutang belajar mara dah settle nama di ctos tiada,loan kereta bayar cantik.tq mohon pencerahan tuan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.