Tips Memilih Pinjaman Perumahan

Tips Memilih Pinjaman Perumahan

 

 

Tips Memilih Pinjaman Perumahan Anda

Dengan pelbagai jenis pinjaman perumahan yang ditawarkan oleh institusi-institusi kewangan, pemilihan adalah faktor yang paling utama didalam menentukan pilihan itu tepat dan sewajarnya untuk hartanah yang kita akan beli. Bagi bakal pembeli yang masih berkira-kira dan membuat survey pinjaman perumahan, berikut adalah 6 perkara yang perlu dititikberatkan dalam memilih pinjaman perumahan anda.

(1) Jenis Pinjaman Perumahan

Perkara yang paling utama adalah pertimbangkan untuk jenis pinjaman itu sama-ada tradisional term loan atau flexi loan. Bagi tradisional term loan adalah pinjaman yang dibayar dengan jumlah tetap setiap bulan untuk keseluruhan tempoh pinjaman (sebagai contoh 30 tahun) manakala Flexi Loan pula memberi pilihan untuk mengurangkan kadar faedah pada bila-bila masa (sebagi contohnya menyimpan lebihan wang ke dalam akaun semasa yang berhubung dengan pinjaman perumahan. Lebih banyak yang disimpan didalamnya, lebih kurang kadar faedah yang dibayar).

Jika aliran wang tunai anda setiap bulan adalah tetap dan sudah diketahui pattern keluar masuk, tradisional term loan mungkin adalah terbaik. Tetapi jika anda mengutamakan fleksibiliti dalam pembayaran pinjaman, flexi loan adalah disarankan bagi mengurangkan kadar faedah dan tempoh bayaran.

(2) Kadar faedah

Sudah tentu memilih bank yang mampu memberi kadar faedah yang terendah akan menjadi pilihan semua pembeli hartanah. Sebagai contoh, pinjaman perumahan sebanyak RM 450,000 untuk tempoh 30 tahun, perbezaan kadar faedah dari 4.2% ke 4.15%, walaupun bezanya hanya 0.05%, tetapi nilainya adalah melebihi RM1,800 pembayaran sebulan. Maka dengan itu rajin-rajin lah membuat survey kadar faedah dari semasa ke semasa.

(3) Margin pembiayaan

Margin pembiayaan antara bank adalah berbeza, ianya bergantung kepada beberapa faktor seperti nilai rumah dan juga latar belakang pembeli bersama bank tersebut seperti mempunyai pinjaman lain. Adalah sangat penting margin pembiayaan terutama untuk nilai yang tidak termasuk dalam pembiayaan yang memerlukan kita mengeluarkan wang saku sendiri.

Sebagai contoh: Untuk rumah berharga RM 500,000, kita perlu membayar sebanyak RM100,000 wang saku sendiri jika margin pembiayaan adalah 80 %, tetapi kita perlu membayar hanya RM 50,000 wang saku jika margin pembiayaan adalah 90 %.

(4) Lock-in Period

Lock-in Period bermaksud penalti (denda) yang kebiasaannya antara 2-3 % dari nilai prinsipal pinjaman jika anda memilih untuk membayar sepenuhnya pinjaman perumahan sebelum tempoh Lock-in Period tamat. Sebagai contoh, jika Lock-in Period pinjaman perumahan yang diambil adalah 3 tahun dan jika anda memilih untuk menjual rumah tersebut sebelum tempoh 3 tahun bank akan mengenakan denda kepada anda.

Sebaiknya, pilih pinjaman yang berikan Lock-in Period sependek waktu yang mungkin. Terdapat juga sesetengah bank yang tidak mengenakan Lock-in Period.

(5) Yuran dan Caj

Permohonan pinjaman perumahan melibatkan yuran serta caj professional dan proses yang telah ditetapkan kerajaan seperti proses penyediaan pinjaman dan pembayaran, yuran duti setem, yuran guaman, yuran pemprosessan oleh pihak bank serta lain-lain lagi jika ada.

Semua yuran dan caj untuk proses ini selalunya ditanggung pembeli. Dalam pakej pinjaman, pihak bank menanggung sebahagian atau sepenuhnya yuran ini. Sebaiknya, duduk berbincang dengan pegawai bahagian pinjaman mortgage bank dan minta mereka senaraikan semua yuran dan caj yang terlibat. Walaupun ia mengambil sedikit masa anda, tetapi ianya adalah berbaloi untuk kita.

(6) Bank

Akhir sekali, kita perlu mengetahui bahawa kita akan berhubung dengan bank secara lebih kerap sepanjang tempoh pinjaman perumahan yang diambil (mungkin selama 20 ke 30 tahun). Oleh itu, pilih bank yang kita selesa. Berikut beberapa perkara yang boleh diambil kira:

 • Adakah kita percaya akan kredibiliti bank tersebut?
 • Adakah kita sudah mempunyai akaun simpanan atau akaun semasa dengan bank tersebut (untuk kesenangan membuat pembayaran terus ke akaun pinjaman)?
 •  Adakah cawangan terdekat dengan rumah atau pejabat kita untuk memudahkan sebarang urusan?
 •  Adakah mereka mempunyai sistem pembayaran melalui perbankan online untuk memudahkan proses bayaran?
 •  Adakah kita berpuas hati dengan perkhidmatan mereka?
 •  Adakah pegawai pinjaman mortgage bank tersebut mudah untuk dihubungi jika terdapat sebarang pertanyaan?

 

 

5 Comments

 1. linda

  salam tuan

  saya nak beli rumah harga 398K skg kami nak buat gomen loan secara bersama suami

  skg gaji saya bersih 2678.01 (bersih) dah tolak personal loan semua dlm gaji x de apa lagi hutang

  suami gaji bersih RM1460 (belum tolak kereta bulan2 RM630) agak2 tuan layak ke kami suami isteri dpt loan full 398k goverment?

  • HartanahBangi

   Wslm. Kelayakan pinjaman kerajaan ikut gaji pokok. Boleh refer website BPP. jika layak, kena rujuk ketua jabatan/guru besar/pengetua/pendaftar/ siapa2 yg berkenaan untuk sahkan permohonan.

 2. Mamat

  Basic 900
  Loan rumah 50k
  Lepas tak ?

 3. Noorintan

  Salam.tuan
  Barux2 ni sy telah menjual rumah sy..
  Tpi kesemua caj pembyaran sy yg bayar..
  Pembeli rumah sy cuma bayar guaman dn d posit rumah..
  Ada ka..itu proses yg betol.??
  Sbp sy baca blok tuan yg pengatakan pembeli yg harus byr yuran dn caj..tq

 4. Tukisan sangat bermanfaat Mohd Mazani Tugimen…sebelum membeli perumahan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge